Španielsko musí zachraňovať prvú banku

Minister hospodárstva však tvrdí, že finančný systém krajiny je mimoriadne pevný a ťažkosti regionálnej sporiteľne Caja Castilla la Mancha označil za ojedinelý problém s likviditou

Španielska centrálna banka poskytne núdzovú pomoc regionálnej sporiteľni Caja Castilla la Mancha (CCM). Ide o prvú záchranu banky v krajine od začiatku finančnej krízy. Riadenie CCM prevezme centrálna banka a na podporu banky poskytne garancie v sume 9 mld. eur. Informoval o tom v nedeľu minister hospodárstva Pedro Solbes, ktorý zároveň vyjadril nádej, že konečný účet za pomoc bude zlomkom tejto sumy. „Španielsky finančný systém je mimoriadne pevný,“ povedal Solbes a problémy CCM označil za ojedinelý problém s likviditou.

Minister hospodárstva však nevylúčil problémy španielskych bánk v budúcnosti, ak bude svetová finančná kríza naďalej trvať. Ťažkosti môžu mať hlavne regionálne sporiteľne, ktorých klientmi sú stavebné firmy ohrozené počas hlbokej recesie. Španielska ekonomika sa do recesie dostala v druhej polovici minulého roka. Nezamestnanosť v krajine sa takmer zdvojnásobila na úroveň 15 % a vláda prijala program fiškálnych stimulov v sume 70 mld. eur v dôsledku čoho sa deficit rozpočtu dostane v tomto roku na úroveň takmer 6 % hrubého domáceho produktu.

Súvisiace články

Aktuálne správy