Lízingovky hľadajú možnosti vstupu do systému šrotovného

Lízingové spoločnosti zvažujú inováciu svojich produktov, aby si klienti mohli uplatniť systém šrotovného

Lízingové spoločnosti rozhodnutie rezortu hospodárstva vyradiť finančný lízing so systému šrotovného akceptujú, avšak vedia klientom ponúknuť aj iné možnosti. Okrem finančného lízingu majú totiž niektoré z nich produkty ako splátkový predaj a úver. „Pri spotrebnom úvere je majiteľom klient,“ uviedla obchodná riaditeľka Tatra-Leasing Edita Szászová. Splátkový predaj sa však podľa nej na systém šrotovného nevzťahuje, nakoľko auto kupuje firma Tatra-Leasing a následne ho predáva klientovi, takže šrotovné by nebolo možné si uplatniť. Spoločnosť UniCredit Leasing v súčasnosti pracuje na nových produktoch, ktoré by umožnili záujemcom o kúpu nového auta využiť systém šrotovného. Manažérka tímu marketing a podpora predaja z ČSOB Leasing Silvia Chachaľaková uviedla, že v prípade spotrebného úveru a predaja na splátky sú majiteľmi auta zákazníci a nie ČSOB Leasing, teda zákazníci si môžu uplatniť šrotovné. „Úlohou lízingových spoločností je pripraviť produkt, v ktorom zohľadnia zľavu 2 000 eur z ceny vozidla. Samozrejme, to znamená, inovovať existujúce produkty,“ povedala Chachaľaková.

Spoločnosť Tatra-Leasing kúpu vozidla v hotovosti, na úver a financovanie prostredníctvom lízingu považuje za rovnocenné alternatívy obstarania nového vozidla. „Preto nevidíme dôvod na vylúčenie finančného lízingu z možnosti získať dotáciu na kúpu nového auta po zošrotovaní starého,“ skonštatovala Szászová. Podľa Chachaľakovej však súčasný stav nevylučuje možnosť, že v budúcnosti bude rozhodnutie ministerstva hospodárstva poopravené a bude možné akceptovať šrotovné aj v rámci finančného lízingu. Podľa Sabiny Miezgovej z UniCredit Leasing je šrotovné svojou podstatou určené pre podporu predaja hlavne u áut nižších tried. Aj v tomto segmente lízing podľa nej dlhodobo predaj áut podporuje. „V roku 2008 lízingovky financovali nákup 37 424 nových osobných motorových vozidiel, čo je 53,4 % všetkých predaných nových vozidiel. Z celkového objemu obchodov predstavoval finančný lízing hodnotu 12,7 mld. Sk, čo je takmer 49 % trhu,“ uviedla Miezgová.

V utorok Ministerstvo hospodárstva (MH) SR informovalo, že šrotovné si nebudú môcť fyzické a právnické osoby uplatniť pri kúpe vozidla prostredníctvom lízingu. Generálny riaditeľ sekcie stratégie MH Vojtech Ferencz uviedol, že výnos rezortu hospodárstva lízing nepodporuje. „Máme za to, aby bol priamy vzťah medzi tým, kto kupuje a stane sa majiteľom daného motorového vozidla, a medzi tým, kto zošrotuje staré motorové vozidlo. Nechceme, aby tam bol nejaký medzičlánok, aby sa niekto nabaľoval na tomto procese,“ povedal Ferencz. Podľa MH poskytnutie šrotovného na nákup nového motorového vozidla prostredníctvom lízingu je problematické, pretože kupujúci sa stane majiteľom auta až po splatení celej zmluvnej ceny za vozidlo. Uplatniť si šrotovné pri kúpe nového motorového vozidla prostredníctvom lízingu bude podľa Ferencza možné až v tom prípade, ak lízingové spoločnosti zmenia svoje pravidlá. „Návrh riešenia v podobe zmeny podmienky „zmena vlastníctva“ nie je možný vzhľadom k tomu, že lízing je zákonom stanovená forma obstarania majetku a je definovaný ako dlhodobý nájomný vzťah medzi lízingovou spoločnosťou a klientom. Jeho hlavným cieľom je prefinancovanie celej alebo podstatnej časti obstarávacích nákladov počas trvania nájmu pri súčasnom ekonomickom využívaní predmetu nájmu nájomcom, pričom nájomný vzťah sa končí prevodom právneho vlastníctva k predmetu prenájmu z prenajímateľa na nájomcu,“ dodala Sabina Miezgová.

Súvisiace články

Aktuálne správy