Tlak v plynovej prepravnej sústave je už stabilizovaný

Podľa ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka v sobotu sa vďaka obmedzujúcemu stupňu odberu plynu pre priemyselných odberateľov podarilo ušetriť 2 mil. metrov kubických plynu

Tlak v plynovej prepravnej sústave sa podarilo stabilizovať. Ten je potrebný pre bezproblémové dodávky plynu odberateľom na celom území Slovenska. „Potrvdzujeme, že za posledných 24 hodín sme stabilizovali tlak v prepravnej sústave,“ povedal po rokovaní krízového štábu minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Podľa neho sa v sobotu vďaka obmedzujúcemu stupňu odberu plynu pre priemyselných odberateľov podarilo ušetriť 2 mil. metrov kubických plynu. „Som rád, že SPP dokázal zastabilizovať situáciu pre slovenský trh. Nemali sme žiadny pokles tlaku v našom systéme,“ dodal predseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu, a.s. (SPP) Bernd Wagner.

V sobotu už rokovali dispečeri prenosových sústav zo Slovenska, Česka, Rakúska a Ukrajiny. „Dispečeri už prerokúvajú systém postupného spustenia plynu pre všetky odberové členské krajiny,“ povedal Jahnátek. Podľa šéfa SPP Wagnera po začatí dodávky plynu z Ruskej federácie bude preprava cez Ukrajinu trvať približne 30 až 36 hodín. „Ale stály je otázny aký je tlak na strane ukrajinsko-ruskej hranice. Náš systém na Slovensku je vo veľmi dobrom stave a hneď ako dostaneme plyn na našu hranicu sme veľmi rýchlo pripravení obnoviť štandardné podmienky,“ doplnil Wagner. „Predpokladáme, že hneď ako príde plyn na preberaciu stanicu Kapušany a bude v požadovanom objeme a požadovanom prevádzkovom tlaku zvážime veľmi rýchlo, maximálne to bude trvať v horizonte šesť až dvanásť hodín, že by sme zrušili regulačný stupeň osem. Vyhlásili by sme stupeň číslo tri, ale zachovali by sme stav núdze pokiaľ tá dodávka plynu nebude permanentná,“ dodal Jahnátek. Obmedzujúci odberový stupeň číslo tri znamená, že všetky podniky by už mohli odoberať plyn a začať s výrobou. „Určuje sa len 24-hodinový odberový diagram, ktorý vzniká po dohode medzi dispečingom a odberateľom. Dá sa povedať, že už nič vážne by sa nedialo,“ vysvetlil tretí obmedzujúci stupeň Jahnátek.

Krízový štáb v nedeľu dostal zoznam odberateľov, ktorí porušili obmedzujúci odberový stupeň. „Zoznam sme odovzdali Štátnej energetickej inšpekcii. Nakoľko ide o obchodné tajomstvo nebudeme zverejňovať mená týchto odberateľov,“ doplnil Jahnátek. Predseda predstavenstva SPP Wagner nechcel konkretizovať ako bude spoločnosť postupovať voči ruskej firme Gazprom, s ktorou majú platnú zmluvu na dodávku plynu. „Momentálne sa zameriavame len na prevádzku systému a na to, aby sme dodali plyn našim odberateľom. Pre mňa momentálne otázky sankcií nie sú predmetom rozmýšľania. Všetky ostatné otázky sa budú riešiť potom, ako sa skončí táto kríza,“ konštatoval Wagner.

Slovensko je už piaty deň bez dodávok zemného plynu z Ruskej federácie. Slovensko dokáže prostredníctvom svojich zásob a dodávok od francúzskej spoločnosti GdF Suez a nemeckej E.ON Ruhrgas zásobovať svojich spotrebiteľov na celom území zemným plynom ešte 14 dní (od nedele 11. januára). Ako v nedeľu ráno informoval SPP pri odbere zemného plynu na Slovensku trvá stav núdze aj pre dnešný deň, 11. január 2009. Pre priemyselných odberateľov tak naďalej platí obmedzujúci odberový stupeň číslo osem. „Tento stupeň obmedzenia znamená, že priemyselní odberatelia so zmluvne dohodnutým množstvom zemného plynu nad 633 megawattov za rok (nad 60 tis. metrov kubických za rok) musia znížiť odber zemného plynu na úroveň bezpečnostného minima. Pre vykurovanie platí základná vykurovacia krivka č. 1 bez obmedzenia odberu plynu,“ uviedol SPP v tlačovej správe v nedeľu ráno. Plynári očakávajú, že obmedzujúci odberový stupeň bude pre veľkoodberateľov platiť aj v pondelok 12. januára 2009.

Dodávky zemného plynu z Ruska na Slovensko sa úplne zastavili v noci z utorka na stredu. Spoločnosť SPP-distribúcia preto vyhlásením obmedzujúceho odberového stupňa č. 8 v stredu ráno obmedzila dodávku plynu pre priemyselných odberateľov. SPP vyhlásil v utorok popoludní stav núdze po tom, čo pre rusko-ukrajinský spor v noci z pondelka na utorok začal dostávať z Ruska o 70 % plynu menej.

Ruský energetický gigant Gazprom v utorok drasticky znížil dodávky zemného plynu smerujúceho cez Ukrajinu do Európy. Redukcia zásobovania bola dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou týkajúceho sa cien plynu v novom roku. Rusko tiež obviňuje Ukrajinu, že kradne každý deň 35 miliónov kubických metrov ruského plynu určeného pre Európu. Ukrajina to odmietla a Rusko obvinila z „manipulácie“ s dodávkami. Z Ruska pochádza približne štvrtina plynu pre 27-členný blok. Až 80 percent ruského plynu sa do Európy pritom dostáva cez Ukrajinu. V období chladnej zimy viaceré krajiny centrálnej a východnej Európy pokles ruských dodávok tvrdo zasiahol. Okrem Slovenska je postihnutá aj Česká republika, Rakúsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Nemecko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvátsko, Grécko, Macedónsko, Turecko, Taliansko, Slovinsko, Francúzsko a Srbsko.

Agentúra SITA vydá k správe zvukovú správu

Agentúra SITA vydá k správe video na http://video.sita.sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy