Britská ekonomika podľa prognóz klesla najviac za 28 rokov

Britská ekonomika pravdepodobne klesla v poslednom kvartáli 2008 najviac za ostatných 28 rokov. Podľa prognózy Národného inštitútu pre hospodársky a sociálny výskum (NIESR) sa britský hrubý domáci produkt (HDP) počas posledných troch mesiacov vlaňajška medzikvartálne znížil o 1,5 %.

Londýn 10. januára (TASR) – Britská ekonomika pravdepodobne klesla v poslednom kvartáli 2008 najviac za ostatných 28 rokov.
Podľa prognózy Národného inštitútu pre hospodársky a sociálny výskum (NIESR) sa britský hrubý domáci produkt (HDP) počas posledných troch mesiacov vlaňajška medzikvartálne znížil o 1,5 %. Podľa oficiálnych údajov pokles v 3. štvrťroku predstavoval 0,6 %.
Ak by sa predpoveď inštitútu potvrdila, znamenalo by to, že Británia by sa oficiálne ocitla v recesii, ktorá sa tradične definuje ako dva po sebe idúce štvrťroky medzikvartálneho poklesu HDP.
"Ak recesia začala v máji, počas jesene sa výrazne prehĺbila," tvrdí NIESR. "Od roku 1955, kedy sa začali vypočítavať kvartálne údaje o HDP, bolo iba päť štvrťrokov, počas ktorých sa ekonomická aktivita znížila výraznejšie. Najväčší prepad bol zaznamenaný v roku 1958, kedy pokles predstavoval 2,6 %."

Súvisiace články

Aktuálne správy