Základom úspešnej ekonomiky je spotreba

Bratislava 11. januára (TASR) – Slovenské hospodárstvo bude aj v roku 2009 ovplyvňovať celosvetová finančná kríza. Základom úspešnej ekonomiky je spotreba. Konštatuje to prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR Roman Karlubík.
"Rozmer dopadov krízy sa dá na slovenskú proexportne orientovanú ekonomiku iba odhadovať. Hlavný nápor krízy sa dá očakávať v roku 2009, možno v druhej polovici roka to bude najintenzívnejšie," odhaduje Karlubík a dodáva, že horšie je to, že finančná kríza iba naštartovala krízu hospodársku, ktorej dopady môžu byť na proexportne orientovanú slovenskú chémiu a farmáciu vážne.
Zväz očakáva, že dopady krízy v pozitívnom smere budú ovplyvňovať rozhodnutia vlády SR a exekutívy Európskej únie na podporu podnikov a hospodárstva. "Oceňujeme deklarované ciele vlády, že nebude zvyšovať dane a odvody, udrží nízky schodok rozpočtu a podporí podnikanie," vyhlásil Karlubík s tým, že najefektívnejšia podpora je podľa neho taká, ktorá ponechá podnikom ich vlastné zdroje na rozvoj. "Z dlhodobého hľadiska by sme uvítali, keby sa znížilo celkové daňové zaťaženie, či už v oblasti odvodov, alebo daní. V súčasnosti očakávame čo najrýchlejšie uvedenie do života programov vlády pre elimináciu dopadov krízy na podnikovú sféru v zmysle záverov Európskej komisie," dodal a poukázal aj na to, že základom úspešnej ekonomiky je spotreba, čo znamená, že aj celosvetové správanie sa obyvateľstva rozhodne o tom, ako rýchlo sa podarí krízu prekonať.
ZCHFP eviduje 54 riadnych členov. V celom chemickom a farmaceutickom priemysle SR v súčasnosti podniká viac ako 170 podnikateľských subjektov (s viac ako 20 ľuďmi). Odvetvie zamestnáva na Slovensku vyše 30.000 pracovníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy