Obamove stimuly vytvoria výrazne viac ako 3 mil. pracovných miest

Washington 10. januára (TASR) – Ekonomický tím Baracka Obamu dnes oznámil, že jeho cieľom je vytvorenie 3,5 milióna nových pracovných miest. Týmto spôsobom chce pomôcť krízou zmietanému hospodárstvu.
Obama zverejnil správu svojho ekonomického tímu, kde sa tvrdí, že balík stimulov v hodnote 775 miliárd USD (566,35 miliardy eur), ktorý navrhuje nový prezident, vytvorí výrazne viac ako 3 milióny pracovných miest, ako sa predpokladalo v prvom návrhu balíka.
Obamovi poradcovia priznali, že nie je možné presne predpokladať účinnosť balíka. Dodali, že zatiaľ sami nevedia, ktorý návrh balíka stimulov bude predložený Kongresu. Napriek tomu nehodlajú čakať.
"Tieto čísla nám naliehavo pripomínajú, že nemôžeme pokračovať po terajšej ceste," uviedol dnes Obama. "Ekonómovia naprieč názorovým spektrom tvrdia, že ak nič neurobíme, táto recesia bude trvať roky a miera nezamestnanosti sa môže vyšplhať na dvojciferné úrovne. Varujú tiež, že naša krajina môže stratiť konkurencieschopnosť, ktorá bola základom našej sily a postavenia vo svete."
Tento týždeň Obama strávil predovšetkým tým, že rokoval s kritikmi svojho plánu na oživenie ekonomiky.
"Nechceme iba vytvoriť pracovné miesta, ale tiež pomôžeme tým, ktorí už stratili prácu, a štátom a rodinám najviac postihnutým recesiou," povedal Obama. "To znamená obojstranné rozšírenie poistenia v nezamestnanosti a platenie zdravotnej starostlivosti, úľava na daniach v hodnote 1000 USD pre 95 % pracujúcich rodín a pomoc pre štáty, aby nepristúpili k škodlivým škrtom výdavkov vo svojich rozpočtoch na základné služby, ako je polícia, hasiči, vzdelávanie a zdravotná starostlivosť."
Problematika zamestnanosti sa stala naliehavou po tom, ako v piatok zverejnilo ministerstvo práce svoju správu, z ktorej vyplýva, že vlani sa v USA zrušilo 2,6 milióna pracovných miest, čo je najviac od roku 1945. Iba v decembri zmizlo 524.000 pracovných miest a miera nezamestnanosti sa vyšplhala na 7,2 %.
"Stále nie je neskoro na zmenu kurzu, čo je možné ale iba v prípade, že podnikneme okamžitú a dôraznú akciu. Našou prvou úlohou je dostať ľudí späť do práce a uviesť ekonomiku do chodu," uviedol Obama.

Súvisiace články

Aktuálne správy