Na hornej Nitre nemajú obyvatelia problémy vďaka teplovodu z ENO

Prievidza/Nováky/Handlová 10. januára (TASR) – Na hornej Nitre, predovšetkým v mestách Prievidza a Nováky, nemajú obyvatelia problémy s vykurovaním, vďaka 13-kilometrovému teplovodu z elektrárne ENO Zemianske Kostoľany.
Postavili ho v 80. rokoch minulého storočia a zásobuje teplom nielen spomínané mestá, ale aj niektoré obce a okolité priemyselné podniky a podnikateľské subjekty.
Problémy, ak sa kríza s plynom neskončí, môžu nastať iba v Handlovej, kde jediná plynová kotolňa zabezpečuje teplo pre 3500 domácností. Ani tam zatiaľ žiadne obmedzenia obyvatelia nepocítili. TASR to dnes potvrdil riaditeľ teplárenskej spoločnosti Kmeť Handlová Tibor Kolorédy. Vyhlásený 8. regulačný stupeň sa ich nedotýka, dodržujú iba stanovenú vykurovaciu krivku číslo 1, ktorá však nespôsobuje žiadne obmedzenia.
Primátor Handlovej Rudolf Podoba však obavy má, pretože až 80 % obyvateľov mesta je napojených na centrálne zásobovanie z plynovej kotolne. Do prevádzky ju uviedli v roku 2004. Handlovčanom dovtedy slúžila kotolňa na hnedé uhlie, ktoré sa v Handlovej stále dobýva. Podľa neho bolo zlým rozhodnutím vtedajšieho mestského zastupiteľstva a vedenia mesta, orientovať sa v takejto miere iba na plyn. Pomôcť si opätovne uhlím už nie je technicky možné, pretože všetky pôvodné tepelné rozvody sú už zlikvidované a mesto spláca úver 9.958.175,66 eura (300 miliónov Sk), konštatoval primátor.

Upozornenie: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy