SP upozorňuje na povinnosti sporiteľov starobného dôchodkového sporenia

Bratislava 2. januára (TASR) – Sociálna poisťovňa upozorňuje sporiteľov starobného dôchodkového sporenia (druhý dôchodkový pilier) na ich zákonnú povinnosť platnú od 1. januára 2009.
Podľa nej je sporiteľ povinný oznámiť príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne, že sa rozhodol zapojiť do starobného dôchodkového sporenia, pričom uvedie dôvod. Dôvodom môže byť starostlivosť o dieťa do šiestich rokov alebo o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom po dovŕšení šiestich rokov. Ďalej dôvodom účasti na druhom dôchodkovom pilieri môže byť poberanie peňažného príspevku na opatrovanie alebo výkon osobnej asistencie fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím. Sporiteľ tak musí urobiť najneskôr v deň podania prihlášky na dôchodkové poistenie.
Sporiteľ je tiež povinný oznámiť pobočke Sociálnej poisťovne, že sa zapojí do starobného dôchodkového sporenia ako zamestnanec alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO). Za tieto osoby poistné na dôchodkové poistenie platí štát počas poskytovania materského príspevku. Sporiteľ toto musí oznámiť najneskôr do 30 dní odo dňa, v ktorom nadobudlo právoplatnosť rozhodnutie o priznaní materského.
Sporiteľ písomné oznámenie o účasti na starobnom dôchodkovom sporení z uvedených dôvodov predloží osobne alebo doručí poštou. Tlačivo o tomto oznámení je k dispozícií v pobočkách a na internetovej stránke Sociálnej poisťovne, kde nájde sporiteľ podrobnejšie informácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy