Pokles hospodárstva Singapuru bude tento rok väčší, než sa čakalo

Singapur 2. januára (TASR) – Ekonomika Singapuru zaznamená v roku 2009 omnoho väčší prepad než jedna z najbohatších krajín na svete pôvodne počítala.
Podľa dnešných informácií singapurskej vlády ekonomika mestského štátu klesne o 2 %, čo je viac než predpokladala ešte v novembri. "Celá Ázia čelí rastovému šoku a podľa najnovších ekonomických ukazovateľov bude hospodársky pokles práve taký rozsiahly ako počas ázijskej finančnej krízy v 90. rokoch minulého storočia," povedal ekonóm hongkonskej pobočky banky HSBC Frederic Neumann. "Očakávame, že v najbližších troch až štyroch mesiacoch budú štáty vydávať ďalšie záchranné balíčky a zmierňovať menovú politiku na podporu ekonomiky," dodal Neumann.
Záchranné balíčky a znižovanie úrokových sadzieb zo strany centrálnych bánk zatiaľ nedokázali zastaviť oslabovanie celosvetovej ekonomiky a najhoršiu úverovú krízu za viac než 70 rokov. Na tú dopláca aj Ázia, ktorej export klesá v dôsledku poklesu záujmu o jej výrobky v recesiou postihnutých priemyselne vyspelých ekonomikách.
Klesá aj vývoz Indie a Vietnam informoval, že jeho hospodársky rast za rok 2008 bude najnižší za ostatných deväť rokov. Spomedzi troch najväčších ekonomík juhovýchodnej Ázie Thajsku hrozí pád do recesie už v prvom štvrťroku tohto roka a Indonézia a Malajzia očakávajú, že rok 2009 bude najslabší od roku 2001.

Súvisiace články

Aktuálne správy