Akciové indexy: Pozornosť sa upiera na FED, naďalej silnejúci jen škodí japonským exportérom

Večerné zasadnutie FEDu by malo priniesť ďalšie znižovanie úrokových sadzieb, čo očakávajú aj trhy a väčšina indexov sa dnes pohybuje mierne v zelených číslach. Nedarí sa však japonským akciám, keď silnejúci jen znižuje konkurencieschopnosť japonských výrobcov v zahraničí.

Vo večerných hodinách sa očakáva zníženie kľúčových sadzieb v Spojených Štátoch na historicky najnižšiu úroveň 0,5 % v reakcii na prepad hospodárskej aktivity v najväčšej svetovej ekonomike a vysokú neochotu bánk požičiavať prostriedky. Očakávania umocňuje aj náklonnosť súčasného vedenia FEDu k extrémne nízkym sadzbám a ich pripravenosť využívať neštandardné nástroje monetárnej politiky na boj s finančnou krízou a recesiou. Priestor na ďalšie znižovanie sadzieb vytvára aj ustupujúca inflácia v krajine, ktorá podľa dnešných údajov klesla na medziročných 1,1 %, čo je nižšia úroveň ako pôvodné očakávania 1,5 %.

Očakávania ďalšieho znižovania sadzieb v Spojených Štátoch naďalej posilňujú jen na páre s americkým dolárom. V priebehu dnešného dňa sa jen prepadol pod úroveň 90 USD/JPY a približuje sa k trinásťročným maximám. Zníženie úrokového diferenciálu medzi Spojenými Štátmi a Japonskom na 0,2 % sa odrazí na nižších výnosoch z amerických štátnych dlhopisov aj z ďalších investičných artiklov pre japonských investorov a časť z nich sa tak začne obzerať za inými investíciami. Očakávania ďalšej likvidácie dolárových aktív v prospech jenu ho tak posunuli nahor. Špirála sa týmto nekončí, keďže silnejší jen taktiež znižuje výnosy investícií denominovaných v dolároch, čo tlačí na ich ďalšiu likvidáciu a posilňovanie jenu. Silný jen škodí japonským exportérom, ktorých produkty sú tým v ich najväčšom odbytišti, v Spojených Štátoch, drahšie, čo sa odrazilo aj na ich akciách. Akcie výrobcu elektroniky Sony stratili 5,9 % a výrobcu automobilov Honda 5,4 %.

Ďalší japonský výrobca automobilov Toyota sa postaral o rozruch v oceliarskom sektore, keď bude od svojich dodávateľov oceliarskych produktov požadovať zníženie cien o 30 % v reakcii na prepadávajúci sa predaj vozidiel. V Japonsku tak stratili akcie popredných oceliarskych spoločností JFE a Nippon Steel 5,9 %, resp. 4,4 %. Rušno medzi oceliarmi bolo aj v Európe, keď Európsky súd rozhodol, že vynechanie oceliarní a niektorých chemických závodov zo systému obchodu s emisnými kvótami nie je diskriminačné. Navyše najväčší svetová oceliarska spoločnosť ArcelorMittal dostala spolu s ďalšími spoločnosťami od francúzskych úradov pokutu vo výške 574 mil. eur za vytváranie kartelu a manipuláciu s cenami. Akcie ArcelorMittal stratili do 15:00 v Paríži 0,3 %, akcie nemeckej oceliarskej spoločnosti Thyssenkrupp klesli v rovnakom čase o 0,1 %.

V Európe sú pred zasadaním FEDu investori opatrní a darí hlavne defenzívnym sektorom, ktoré sú menej citlivé makroekonomické výkyvy. Z farmaceutických spoločností sa do 15:00 darilo hlavne britskému GlaxoSmithKline, ktorej akcie si pripísali 1,7 % a francúzskej Sanofi Aventis s nárastom hodnoty akcií o 3,2 %. Nezaostali ani telekomunikačné spoločnosti, akcie britského mobilného operátora Vodafone vzrástli o 1,4 % a nemeckého Deutsche Telekom o 1,3 %.

Japonský index Nikkei v priebehu dnešného obchodovania stratil 1,1 % a obchodovanie uzavrel na úrovni 8 568b. Naopak hongkonský Hang Seng vzrástol o 0,6 % na 15 130,2b. O 15:00 sa nemecký DAX pohyboval na úrovni 4 715,6b., čo predstavuje denný nárast o 1,3 %, britský FTSE vzrástol o 0,3 % na 4 288,8b. a paneurópsky blue chip index DJ EuroStoxx 50 si v rovnakom čase pripísal 0.7 %.

Okrem zasadnutia Fedu, od ktorého sa očakáva ďalšie zlacnenie peňazí sa bude pozornosť investorov upierať aj na hospodárske výsledky v štvrtom kvartáli bývalej najväčšej investičnej banky Goldman Sachs, ktoré by mali napovedať, ako sa ďalej budú vyvíjať straty z hypotekárnych aktív a ako dlho ešte budú banky s týmito stratami musieť zápasiť.

Autor: Kamil Boros (kamil.boros@xtb.sk)

Súvisiace články

Aktuálne správy