USD dnes preskúšajú silné fundamenty

Včerajšie ekonomické fundamenty zo starého kontinentu nemali výrazný dopad na vývoj EUR/USD. PPI (index výrobných cien) skončil s najväčším prepadom v histórii sledovania ukazovateľa, čo len potvrdzuje výrazný ústup inflačných rizík EU ekonomiky (umožňuje ECB výraznejšie znižovať sadzbu). PMI (index nákupných manažérov) stavebného sektora ostrovnej ekonomiky smeruje k prelomeniu úrovne 30 bodov, ktorá predstavuje kolaps sektora.

Nedostatok ekonomických fundamentov tak opäť ponechával akciové trhy vo víre trhového sentimentu, diktujúceho odliv, alebo príliv carry trades (táto korelácia ale posledné obchodné seansy výrazne stráca na sile, keďže akciový trh čoraz častejšie nasleduje pohyb zlata a US štátnych dlhopisov). Akciové trhy počas včerajšej seansy vymazali časť medvedích ziskov a vrátili sa do pozitívnych úrovni (DJIA 3,31%, 3,99%, 3,7%) napriek výraznému kolapsu predaja automobilov v US ekonomike za novembrové obdobie.

Kráľovský pár EUR/USD, ktorý vďaka širokému úrokovému diferenciálu (1 dňový stred LIBOR/LIBID na EURe 2,9%, zatiaľ čo na USD 0,4%) stále viac kopíruje správanie typické skôr pre krosy carry trades. USD sa totiž svojou aktuálne nízkou sadzbou voči ostatným hlavným destinačným menám, i EURu, stáva financujúcou menou ťažkých obchodov, akým je i napríklad JPY či CHF. Nič na tom nemení i fakt, že EURo čaká zrejme ďalšia vlna znižovania sadzieb už na zajtrajšom zasadaní ECB, nakoľko pravdepodobnosť znižovania hlavnej sadzby v USA pod 1.0% je rovnako veľmi vysoká (80% pre 0,5% znižovanie). I preto možno sledovať na menovom páre EUR/USD veľmi podobné črty carrz trades, ktoré pod vplyvom averzie k riziku utekajú späť do financujúcej meny (ich odliv) a naopak pri apetíte po riziku obnovujú presun do destinančnej meny (tvorba carry). Averziu a celkové trhové naladenie pri tom obchodníci prestali sledovať cez akciové trhy, postihnuté reálnou hospodárskou krízou, ale prostredníctvom „s afe heaven“ štátnych dlhopisov a drahých kovov. Práve vďaka včerajšiemu do obednému poklesu US dlhopisových futures, na ktoré nadviazalo zlato a akciový trh svojim rastom, pomohlo tomuto páru korigovať svoje piatkové straty nad level 1.27 EUR/USD. Tento pozitívny sentiment sa však neskôr zastavil, keď US štátne dlhopisové futures, o ktorých nákup prejavil záujem samotný FED, opäť prilákali silnejšie ruky. Tieto dlhopisy tak rastom svojej ceny dosiahli najnižší výnos od roku 1962. US dlhopisy však počas včerajšej seansy už nezaznamenali výraznú býčiu explóziu (konsolidovali sa pri svojich maximách), čo je výsledkom vyjadrenia prezidenta FEDu Bernankeho (FED bude nakupovať štátne dlhopisy) o možnosti vytláčania investorov zo „safe heaven“. Práve pokračujúci efekt vytláčania investícii z US dlhopisov by mohol mierne limitovať silu zelenej bankovky a preferovať iné aktíva (akcie, zlato, EUR dlhopisy).

Dnešný fundamentálny kalendár po včerajšom vánku prináša silné búrkové oblaky z oboch strán Atlantiku. Ako prvý poskytne údaje Európa v podobe PMI (index nákupných manažérov) sektora služieb, ktorý by mal smerovať k úrovni 40 bodov (recesia sektora). Okrem PMI starý kontinent poskytne dáta spotrebiteľských výdajov v podobe maloobchodných tržieb, ktoré pod tlakom spomaľovania ekonomiky budú pokračovať v kontrakcii. Možný výraznejší prepad PMI (rizikový je prielom úrovne 40 bodov) spolu s pokračujúcou kontrakciou spotrebiteľských výdajov, otvára priestor pre prípadný medvedí dych na kráľovskom páre k minimám na 1,2570/60 EUR/USD. Pozitívnejšie dáta z EU ekonomiky podporia kontakt páru s úrovňou 1,27 EUR/USD, ktorá môže prípadne slúžiť ako dobrý býčí odraz pri negatívnych dátach zelenej bankovky.

Ostrovná ekonomika podobe ako EU ekonomika prináša PMI svojho kľúčového sektora služieb (tvorí 80% HDP). PMI z UK ekonomiky by malo poriadne zabúchať na kritický level 40 bodov, jeho prípadné prelomenie podporí kábel k minimám na 1,48/1,4780 GBP/USD. Intradennú rezistenciu na kábli vidíme na maximách 1,5000/20 GBP/USD. Výsledky dnešného prieskumu PMI budú dôležité i pre zajtrajšie zasadnutie BoE, kde trh započítava v plnej miere zníženie sadzieb o 100 bázických bodov na level 2%.

Podobne ako jedna strana Atlantiku i druhá v podobe zelenej bankovky prinesie ISM (index nákupných manažérov) sektora služieb, ktorý má nasmerované ku kritickej úrovni 40 bodov (potvrdenie recesie US ekonomiky). Okrem ISM sa očakáva prvá disciplína pracovného triatlonu v podobe ADP zamestnanosti (tvorby pracovných miest v súkromnom sektore), ktorej odhady na úrovni -200 tis. poukazujú na možný piatkový prepad Nonfarm Payrolls o -300 tis. (od začiatku roka by tak US ekonomika stratila celkovo 1,5 mil. pracovných miest). Pracovný trh je jedným z kľúčových zložiek US ekonomiky a jeho vývoj do konca roka smeruje k úrovni nezamestnanosti 7% (aktuálne 6,5%). Práve negatívne dáta kľúčového segmentu US ekonomiky (sektora služieb) a pokračujúci kolaps pracovného trhu by mohli potápať spolu s miernym útlmom na US dlhopisoch zelenú bankovku, čo otvára priestor k maximám 1,2850/60 EUR/USD. Ak si však EUR podlomí dnešnú stoličku výrazným prepadom EU fundamentov (PMI, maloobchodné tržby ) a negatívne dáta US ekonomiky vystrašia akciových býkov, je možný návrat kráľovského páru pod level 1,26 EUR/USD k minimám na 1,2570/60 EUR/USD.

Okrem spomenutých fundamentov US ekonomika prinesie výhľad US ekonomiky z pohľadu lokálnych FEDov v podobe Béžovej knihy. Práve Béžová kniha patrila k prvým oficiálnym dokumentom, ktoré naznačili výraznú kontrakciu US ekonomiku, preto na jej výhľad by mohol výraznejšie reagovať akciový trh. Návrat medveďov na akciový trh otvára priestor k poklesu carry trades na minimá 92,60/50 USD/JPY, udržanie včerajšieho býčieho pohľadu na akciovom trhu dáva možnosť k maximám na 93,80/90 USD/JPY. Okrem béžovej knihy by mohli výraznejšie zamiešať karty na EUR/USD akciovom trhu dnes zverejnené zásoby ropy (minulý týždeň zásoby prekonali očakávania sedem násobne, čo sa podpísalo pod prudký prepad cien ropy).

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy