Cena mierne vzrástla a pohybuje sa tesne pod úrovňou 48 USD za barel

Singapur 3. decembra (TASR) – Cena ropy mierne vzrástla a pohybuje sa tesne pod úrovňou 48 USD (1143,80 Sk) za barel. Ceny čierneho zlata oslabili od minulého týždňa viac ako o 13 % a počas utorkového obchodovania sa dostali na najnižšiu úroveň za posledného 3,5 roka. Zotavenie bude zrejme obmedzené, keďže na trhu sa očakáva, že správa o stave ropných rezerv v USA ukáže pokračujúci pokles dopytu.
Príčinou posledného pádu cien sú negatívne konjunkturálne vyhliadky a odloženie zníženia produkcie zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Kartel sa na ďalšom obmedzení s najväčšou pravdepodobnosťou dohodne na svojom zasadnutí 17. decembra. Avšak jeho členovia doteraz nedokázali plne implementovať posledné dve zníženia dodávok na trh.
Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy s januárovým kontraktom sa v Singapure dnes napoludnie miestneho času predával za 47,80 USD. To je o 84 centov viac ako v utorok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt v utorok stratil 2,32 USD a uzavrel na 46,96 USD za barel, keď predtým počas obchodovania klesol až na 46,82 USD za barel, čo bolo najmenej od 20. mája 2005.
Ropa Brent zo Severného mora dnes ráno zdražela o 56 centov na 46 USD za barel.
"V tomto momente je slabý dopyt kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim ceny," uviedol komoditný stratég austrálskej banky Commonwealth Bank David Moore.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy