Tempo rastu výrobných cien v eurozóne sa v októbri spomalilo

Brusel 2. decembra (TASR) – Rast výrobných cien v eurozóne sa v októbri 2008 spomalil viac, ako sa očakávalo, a to vďaka ďalšiemu znižovaniu cien ropy, ktoré sa z júlovej rekordnej hodnoty prepadli o vyše 50 %.
Podľa najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat index výrobných cien v priemyselnom sektore (industrial producer price index – IPPI) sa v októbri oproti septembru znížil v 15 krajinách eurozóny o 0,8 % a vo všetkých 27 štátoch Európskej únie (EÚ) o 1,4 %. Pre porovnanie, v septembri sa výrobné ceny v eurozóne medzimesačne znížili o 0,3 % a v únii o 0,4 %.
Medziročne sa výrobné náklady zvýšili v októbri o 6,3 % v 15 krajinách eurozóny a v EÚ o 7,3 %.
Výrobné ceny v priemysle s vylúčením energetického sektora v eurozóne aj v únii klesli v októbri medzimesačne zhodne o 0,4 %. V energetickom sektore sa znížili o 2 % v eurozóne a o 4 % v EÚ.
Spomedzi členských štátov, ktoré Eurostatu dodali údaje za október, medzimesačný rast IPPI zaznamenali len Maďarsko (1,2 %), Slovensko (0,9 %), Írsko (0,4 %) a Cyprus (0,1 %). Najviac klesli výrobné ceny v Dánsku (-5,1 %), Británii (-4,2 %) a Grécku (-2,8 %), zatiaľ čo v Nemecku zostali na nezmenenej úrovni.
Medziročne vzrástli výrobné ceny v októbri v priemysle s vylúčením energetického sektora v eurozóne o 3,2 % a o 3,9 % v EÚ. V energetike sa výrobné ceny zvýšili o 15,8 % v eurozóne a o 16,9 % v únii.
V októbri najviac rástli výrobné ceny v Luxembursku o 21,1 %, Rumunsku (15 %) a Lotyšsku (14,7 %) a najmenej sa zvýšili v Česku (3,9 %), Francúzsku (4,3 %) a v Slovinsku (4,8 %), zatiaľ čo na Slovensku stúpli o 7,5 %.
Informovali o tom na svojej internetovej stránke Eurostat a agentúra Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy