Výrobca sklených vlákien Johns Manville prepúšťa kvôli dopadom krízy

Trnava 2. decembra (TASR) – Prepustenie 250 zamestnancov nahlásil na Úrad práce sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Trnave výrobca sklených vlákien Johns Manville Slovakia a.s. Pracovníkom by mala začať plynúť výpovedná lehota od 1. januára 2009. TASR o tom dnes informovala riaditeľka odboru služieb zamestnanosti ÚPSVaR Viktória Fogelová.
Dôvodom prepúšťania v spoločnosti je podľa jej slov dopad hospodárskej a finančnej krízy. Johns Manville je dodávateľom vlákien aj producentom v automobilovom priemysle, ktorý zaznamenáva pokles výroby. Pokles výroby predpokladá preto aj Johns Manville. Spoločnosť je nástupcom známeho výrobcu Skloplast Trnava. Na Slovensku sa etabloval v roku 2001, od roku 2003 pod vlastnou značkou. Zamestnáva okolo 1400 pracovníkov, avšak nateraz nahlásené prepúšťanie nie je pravdepodobne posledné.
Mieru nezamestnanosti si región Trnavy zatiaľ zachováva podľa slov Fogelovej na 2,8 percenta, avšak znížil sa počet nových voľných pracovných miest zo 750 v októbri na 350 v novembri. Fogelová to považuje za zodpovedný prístp zamestnávateľov, ktorí v súčasnosti nechcú zemstnávať ľudí na pozíciách, z ktorých by ich eventuálne museli čoskoro prepustiť.
V uplynulom týždni oznámil dodávateľ automobilových komponentov spoločnosť Faurecia zámer prepustiť vo svojom závode Faurecia Trnava Seating 76 zamestnancov, čo je 36 % z celkového počtu. Dôvodom podľa spoločnosti však nie je strata projektov, na ktorých Faurecia na Slovensku v súčasnosti participuje, ani zrušenie existujúcich zmluvných vzťahov so zákazníkmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy