Stále viac českých firiem oznamuje prepúšťanie

Stále viac českých firiem oznamuje prepúšťanie. Nie však iba kvôli kríze, do problémov ich často priviedla aj posilňujúca česká koruna.Málokto v Čechách predpokladal, že by sa ho mohla dotknúť hypotekárna kríza v USA.

Praha 26. novembra (TASR) – Stále viac českých firiem oznamuje prepúšťanie. Nie však iba kvôli kríze, do problémov ich často priviedla aj posilňujúca česká koruna.
Málokto v Čechách predpokladal, že by sa ho mohla dotknúť hypotekárna kríza v USA. Po roku však stále viac Čechov dostáva výpoveď, pričom ako hlavný dôvod sa uvádza kríza.
Za posledné dva mesiace sa objavilo viac správ o prepúšťaní než za prvých deväť mesiacov tohto roka. Doma tiež stále častejšie zostávajú tí, ktorí prácu majú.
Automobilka Avia Ashok Leyland zastaví v polovici decembra výrobu na 7 týždňov. Na toto obdobie pripadá aj plánovaná dvojtýždňová celozávodná dovolenka. "Nie sme žiadna výnimka, rovnaké problémy postihli aj iné firmy v odbore, aj tie sú nútené zastavovať výrobu," hovorí personálny šéf firmy Vít Šubert.
Aj v kopřivnickej Tatre budú až do konca marca vyrábať iba tri týždne v mesiaci. Dovtedy sa tiež počet zamestnancov zníži z júnových 4400 na asi 820 ľudí. "Robíme všetko pre to, aby sme chránili budúcnosť Tatry," vysvetľuje šéf automobilky Ronald Adams.
Výrobné linky zastavuje aj mladoboleslavská Škoda Auto. Týždeň stáli v októbri a pred Vianocami sa až do konca roka opäť zastavia. Okolo 1500 agentúrnych zamestnancov firma už kvôli slabšiemu dopytu nepotrebuje. Automobilka bola pritom doteraz považovaná za neohroziteľného ťahúňa českého priemyslu.
Globálna kríza, kvôli ktorej firmy šetria, a teda odkladajú nákup nových vozidiel, sa automobilového priemyslu dotýka veľmi konkrétne. Napríklad novojičínska firma Visteon Autopal, ktorá ešte vlani najímala kvôli objednávkam stovky ľudí, v tomto roku prepúšťa kvôli kríze 550 zamestnancov.
Rušenie pracovných miest je väčšinou reakciou na pokles dopytu. Stále častejšie však firmy šetria preventívne a stále častejšie hovoria o tom, že "nemajú krištáľovú guľu, aby vedeli, čo ich čaká". Preto šetria tak trochu dopredu. Ekonomiku spomaľuje aj stále zložitejší prístup k peniazom. Banky nechcú riskovať a viac premýšľajú o tom, či firmám požičajú alebo nepožičajú. Investície tak obmedzujú aj firmy z odvetví, ktoré priamo zasiahnuté nie sú. Mnoho spoločností by však prepúšťalo aj bez krízy. Napríklad v spoločnosti Karlovarský porcelán je ohrozených asi 1800 miest.
"Veľa firiem dostalo do problémov napríklad rýchle posilňovanie koruny," vysvetľuje ekonóm spoločnosti Patria Finance David Marek. Prepúšťanie stoviek ľudí v českých sklárňach nemá s dnešnou krízou nič spoločné.
"Je ľahšie odvolávať sa pri prepúšťaní na americkú krízu, ktorú nemohol nikto ovplyvniť, než na silnú korunu, proti ktorej malo vedenie firiem aspoň nejaké možnosti brániť sa," dodáva Marek a poukázal napríklad na orientáciu na výrobky s vyššou pridanou hodnotou.
Informoval o tom český denník Hospodářské noviny.

Súvisiace články

Aktuálne správy