Kurz eura dnes klesol dvojročné minimum 1,2732 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 23. októbra (TASR) - Kurz eura sa dnes dostal na nové dvojročné minimum.

Frankfurt nad Mohanom 23. októbra (TASR) – Kurz eura sa dnes dostal na nové dvojročné minimum. S kurzom 1,2732 USD/EUR bola spoločná európska mena najslabšia od novembra 2006. Popoludní euro dobehlo časť svojich strát a predávalo sa za 1,2838 USD. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2810 (v stredu: 1,2843) USD/EUR. Dolár teda stál 0,7806 (0,7786) eura.

"Zdá sa, že teraz na devízovom trhu panuje svojvôľa," uviedol devízový expert banky M.M. Warburg & Co Uwe Janz. "Dolár profituje zo svojho postavenia hlavnej svetovej meny." Mnohí americkí investori zjavne vracajú doláre naspäť do USA. Dúfajú, že USA sa rýchlejšie spamätajú z terajšej krízy, čo vysvetľuje aj súčasný pohyb na devízových trhoch. "V terajšej situácii veľkej neistoty je nemožné prognózovať, ako sa bude vyvíjať konjunktúra. Na oba hospodárske priestory bude mať výrazný negatívny vplyv," uviedol Janz.

Podľa Janza môžeme v súčasnosti na devízových trhoch rozoznať niekoľko "tektonických posunov". Predovšetkým si treba všimnúť, že celý rad mien z rozvíjajúcich sa krajín sa dostal pod tlak v dôsledku poklesu apetítu riskovať. Preto napríklad Maďarská národná banka v stredu aj napriek nepriaznivej konjunkturálnej situácii zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o 3 percentuálne body. "To je čisté núdzové opatrenie. V tejto situácii nikto nepodstúpi riziko, neinvestuje na riskantných trhoch, ako je Maďarsko alebo Turecko."

Informovala o tom agentúra DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy