Držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu očakáva hlbokú recesiu

New York 18. októbra (TASR) – Tohtoročný držiteľ Nobelovej ceny za ekonomiku Paul Krugman tvrdí, že ekonomika USA smeruje k "škaredej recesii". Čaká ju "mnoho útrap" dokonca aj v prípade, že sa politikom podarí roztopiť zamrznuté úverové trhy.

V rozhovore s Mike Schneiderom pre televíziu Bloomberg Krugman povedal, že existuje výrazný ochladzovací trend. Dodal, že nárast miery nezamestnanosti nad 7 % sa zdá byť "takmer istým". Podľa Krugmana je veľká šanca, že sa zvýši dokonca až na 8 %. V septembri dosiahla miera nezamestnanosti v USA 5-ročné maximum 6,1 %.

Signály, že americká ekonomika upadá do recesie, sa začali množiť počas tohto týždňa. Maloobchodné tržby sa v septembri znížili tretí mesiac v rade, počet domov, ktorých výstavba sa začala v septembri, dosiahol 26-ročné minimum a spotrebiteľská dôvera v októbri klesla najviac od začiatku realizácie príslušného prieskumu v roku 1952.

Krugman vyjadril tiež pochybnosti ohľadom toho, že minister financií bude úspešný v boji s úverovou krízou. Podľa Krugmana bude asi treba spraviť viac. Paulson tento týždeň predstavil plán, podľa ktorého chce použiť 250 miliárd (5,65 bilióna Sk) z peňazí daňových poplatníkov na nákup podielov tisícov finančných firiem. Týmto spôsobom sa snaží opäť uvoľniť úverové toky.

"Nie je isté, či to bude dosť peňazí," uviedol Krugman. Dodal, že Paulson pravdepodobne počíta s tým, že v prípade úspechu plánu banky použijú tieto peniaze na to, aby poskytli nové úvery. "Asi budú musieť oveľa viac intervenovať než doteraz."

Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy