Agentúra Fitch zhoršila výhľad ratingu Maďarska

Budapešť 17. októbra (TASR) – Ratingová agentúra Fitch Ratings zhoršila výhľad ratingu Maďarska zo stabilného na negatívny. Následky globálnej finančnej krízy totiž zvýšili zraniteľnosť ekonomiky krajiny a zhoršili jej úverovú bonitu.

Forint v priebehu ostatných troch mesiacov oslabil voči euru takmer o 20 % a kľúčový maďarský burzový index BUX dnes klesol o 9,9 % a v priebehu októbra doteraz stratil takmer 40 %.

Podľa agentúry Fitch finančné turbulencie a pravdepodobnosť recesie ekonomiky eurozóny zvýšili úverovú rizikovosť Maďarska vzhľadom na jeho vysoký zahraničný dlh, rozsiahly deficit bežného účtu platobnej bilancie a potreby výrazného externého financovania.

Agentúra uviedla, že hrubý zahraničný dlh Maďarska predstavuje 99 % jeho hrubého domáceho produktu (HDP) a patrí k najvyšším vo východnej Európe. Asi 60 % spotrebiteľských úverov poskytovaných maďarskými bankami je v zahraničných menách, predovšetkým vo švajčiarskych frankoch a eurách, čo ešte zvyšuje ich potrebu zahraničných mien.

Vo štvrtok Európska centrálna banka (ECB) informovala, že poskytla Maďarskej národnej banke (MNB) dodatočnú eurovú likviditu vo výške až 5 miliárd eur (150,63 miliardy Sk). Týmto spôsobom chce podporiť likviditu na maďarskom devízovom trhu.

Fitch aj napriek zhoršeniu výhľadu ratingu potvrdila ratingy záväzkov Maďarska v zahraničnej mene. Agentúra tvrdí, že reakcia maďarskej vlády na súčasné udalosti bola dostatočne energická. Tiež privítala plán maďarského ministra financií Jánosa Veresa na zníženie cieľa týkajúceho sa schodku verejných financií. Veres chce v tomto roku dosiahnuť deficit na úrovni 3,4 % HDP namiesto pôvodne plánovaných 3,8 % HDP a v budúcom roku 2,9 % HDP namiesto 3,4 % HDP.

Informovala o tom agentúra AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy