Svetové centrálne banky zasiahli, koordinovane dnes znížili úrokové sadzby

Stalo sa to, po čom trh volal už niekoľko dní. Americká, britská, európska, švajčiarska a kanadská centrálna banka dnes znižujú svoje hlavné úrokové sadzby o výrazných 0,5%. Hlavná úroková sadzba FEDu sa tak dostáva nečakane na hladinu 1,5%, sadzba ECB na 3,75%, sadzba Bank of England na 4,5%. Japonská centrálna banka BOJ ako jediná z hlavných centrálnych bánk ponechala úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni s tým, že podporuje dnešný koordinovaný krok. BOJ tak však spravila iba z dôvodu, že s 0,5% základnou úrokovou sadzbou nemá manévrovací priestor.

Táto historicky bezprecedentná trhová intervencia bola vyvolaná enormným napätím na medzibankovom trhu a prudkým spomalením celosvetovej ekonomiky. Ak sa na tento vývoj tento krok pozrieme z perspektívy, v konečnom dôsledku môže znamenať iba symbolické gesto pre finančné trhy. Znižovanie úrokových sadzieb FEDom od začiatku hypotekárnej krízy totiž neprinieslo žiadne uvoľnenie na medzibankovom trhu. Dnešná medzibanková úroková sadzba Libor na USD totiž dnes vzrástla na 5,37% z včerajších 3,99%. Výrazne nad dovtedajšiu cieľovú úrokovú sadzbu 2%. Položme si základné otázky: Začnú si po tomto znížení úrokových sadzieb medzi sebou banky dôverovať? Čo sa zmenilo týmto krokom vo vzťahoch medzi bankami? Prečo by toto zníženie malo viesť k naštartovaniu stabilizácie svetových ekonomík? Veď banky nemajú dostatok kapitálu na vlastné zabezpečenie sa proti hroziacim stratám na hypotékach, spotrebných úveroch, úveroch na kreditné karty. Nehovoriac o ostatných derivátoch ako credit default swapy, ktoré v podstate boli dôvodom dočasného znárodnenia najväčšej svetovej poisťovne AIG.

Tento krok situáciu nevyrieši. Ekonomiky nepotrebujú väčšiu dostupnosť úverových zdrojov, problémom je práve to, že sú extrémne zadlžené. Dokazuje to aj včerajší výsledok vývoja spotrebiteľských úverov za august v USA. Po prvýkrát za posledných 10 rokov sa v USA znížil objem spotrebiteľských úverov. Ľudia sa ako môžu snažia splatiť dlhy. Problémom tak nie je, že ekonomiky potrebujú ďalšiu záplavu úverových zdrojov, ale svetové finančné inštitúcie potrebujú kapitál na krytie strát svojej nekontrolovanej úverovej expanzie. Týmto krokom tak centrálne banky opakujú chyby z roku 2003, kedy FED pod vedením Alana Greenspana držal jeden celý rok úrokovú sadzbu na veľmi nízkej úrovni 1%. A práve v tomto období reálne záporných úrokových sadzieb sa zrodili zárodky realitnej bubliny, ktorá stojí na počiatku súčasnej hypotekárnej krízy. Je to krok nesprávnym smerom a pozitívna trhová reakcia môže byť veľmi krátkodobá. Toto gesto pre trh bude neefektívne a v konečnom dôsledku bude škodiť ozdravnému procesu globálnej ekonomiky.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Maťovčík


Súvisiace články

Aktuálne správy