Svetová ekonomika v tomto aj budúcom roku výrazne spomalí

Washington 8. októbra (TASR) – Svetová ekonomika zaznamená v tomto aj v budúcom roku prudké spomalenie, pričom Spojené štáty sa pravdepodobne nevyhnú recesii. Informoval o tom dnes v najnovšom výhľade svetovej ekonomiky World Economic Outlook Medzinárodný menový fond (MMF).

"Svetová ekonomika vstupuje do fázy rozsiahleho oslabenia, ktoré je dôsledkom najväčších otrasov na rozvinutých finančných trhoch od 30. rokov minulého storočia," varoval fond vo svojej správe.

MMF teraz predpokladá, že svetová ekonomika, ktorá ešte v minulom roku zaznamenala rast o 5 %, podstatne stratí rýchlosť a v tomto roku spomalí na 3,9 %. V budúcom roku sa oslabí ešte viac a rast dosiahne len 3 %, čo bude najhorší výsledok od roku 2002. MMF už skôr varoval, že rast na úrovni 3 % a menej sa dá považovať za celosvetovú recesiu.

Prognóza MMF, ktorú zverejnil dnes, bola vypracovaná ešte pred znížením úrokových sadzieb zo strany amerického Fedu, ECB a ďalších centrálnych bánk veľkých ekonomík. Banky sa rozhodli pre koordinované zníženie úrokových sadzieb v snahe, aby sa finančná kríza nezmenila na celosvetovú ekonomickú krízu.

Fed znížil úrokové sadzby z 2 % na 1,5 % a v Európe, ktorá začína na americkú hypotekárnu krízu doplácať ešte viac, ECB zredukovala kľúčovú sadzbu v eurozóne o 0,5 % na 3,75 % a Bank of England z 5 % na 4,5 %. K tomuto kroku sa pripojili aj banky v Číne, Kanade, Švédsku a vo Švajčiarsku.

Spojené štáty, ktoré minulý rok zaznamenali rast o 2 %, by mali podľa MMF spomaliť v tomto roku na 1,6 %, no už na budúci rok sa očakáva prakticky zastavenie rastu, keďže MMF počíta s tým, že ekonomika USA vzrastie iba o 0,1 %. To by znamenalo najhorší výsledok amerického hospodárstva od roku 1991, keď sa krajina dostávala z recesie.

"V situácii, keď sa recesia javí takmer istá, kľúčovými otázkami je, aké rozsiahle spomalenie bude a kedy a v akom rozsahu nastane oživenie? pýta sa MMF v správe. Zodpovedanie týchto otázok bude podľa fondu závisieť najmä od toho, ako efektívne budú kroky USA na stabilizáciu trhov a opätovné otvorenie úverových liniek. Napriek tomu MMF počíta s tým, že otváranie úverových trhov bude trvalejší proces a "ešte v roku 2009 nebude prístup k úverom jednoduchý".

Ďalším významným faktorom je, či tieto a ďalšie kroky v prospech finančných trhov oslovia amerických spotrebiteľov, ktorých obmedzovanie výdavkov oslabuje ekonomiku USA.

Podľa MMF americká ekonomika pravdepodobne zaznamená v poslednom štvrťroku tohto a v prvom štvrťroku budúceho roka pokles, čo znamená vstup do recesie. Zatiaľ posledná zasiahla USA v roku 2001.

Čo sa týka najväčších ekonomík Európy, rast Nemecka sa spomalí tento rok na 1,8 %, zatiaľ čo minulý rok to bolo ešte 2,5 %. Francúzska ekonomika bude tento rok rásť len o 0,8 % oproti 2,2-% rastu v roku 2007 a Británia zaznamená spomalenie z 3 % v roku 2007 len na 1 % tento rok.

Oslabí sa aj rast Kanady, a to z 2,7 % v minulom na 0,7 % v tomto roku a rovnaký rast by tento rok malo zaznamenať Japonsko, ktorého ekonomika vrástla v roku 2007 o 2,1 %.

Aj najrýchlejšie rastúce ekonomiky ako Čína a India utrpia v dôsledku krízy. Dosiahnu síce rast o 9,7 %, respektíve o 7,9 %, no je to výrazné spomalenie oproti rastu nad 10 % v minulých rokoch. Rovnako ekonomika Ruska spomalí z rastu na úrovni 8,1 % v roku 2007 na tohtoročných 7 %, informoval MMF.

Nové prognózy vydal fond krátko pred piatkovým zasadnutím najsilnejších ekonomík sveta a víkendovým stretnutím MMF a Svetovej banky vo Washingtone. Je jednoznačné, že hlavnou témou diskusií bude šíriaca sa finančná kríza a podpora ekonomík.

Súvisiace články

Aktuálne správy