Hodí FED biely uterák?

Včerajší akciový kokteil: DJIA 30 -5,11%/9447, S&P 500 -5,74%/996, Nasdaq Composite -5,80%/1754.Globálne akciové trhy včera opäť prudko padali, výnimkou neboli ani tie americké.

Včerajší akciový kokteil: DJIA 30 -5,11%/9447, S&P 500 -5,74%/996, Nasdaq Composite -5,80%/1754.

Globálne akciové trhy včera opäť prudko padali, výnimkou neboli ani tie americké. Panika na finančných trhoch sa nezastavila ani po ďalších intervenciách zo strany FEDu. Ten opäť rozšíril objem aktív, ktoré bude dodávať na medzibankový trh (za posledný mesiac už niekoľkonásobne) a zároveň oznámil očakávaný plán o vstupe na trh komerčných cenných papierov. Ani tieto kroky však nedokázali zmeniť medvedí sentiment. Akciové trhy si opäť zaknihovali prudké straty a akciový index S&P 500 prelomil psychologickú hladinu 1000, po prvý krát od roku 2003. Za posledných niekoľko dní tak boli zdolané dôležité psychologické úrovne na všetkých troch akciových indexoch: DJIA 30 zlomil úroveň 10 000 bodov a index Nasdaq Composite hladinu 2000 bodov.

Dlho očakávaný krok FEDu, nakupovanie komerčných cenných papierov, ktoré spoločnosti využívajú na refinancovanie, sa tak nestretol s očakávaným efektom. V rámci novej facility, nazvanej Commercial Paper Funding Facility, by mal FED vytvoriť nový fond, ktorý bude nakupovať tieto cenné papiere. Úlohou novej facility je navrátiť dôveru na tento trh, na ktorom po kolapse Lehman Brothes vyschla likvidita a spoločnosti sa zrazu ocitli v problémoch s refinancovaním svojho dlhu. Z nových plánov FEDu sa však akcie nedokázali príliš dlho tešiť. Naladenie investorov je stále veľmi medvedie a ani tento krok nedokázal potešiť akcie, aj keď je veľmi dôležitým a pozitívnym krokom a predpokladali sme stabilizáciu kolapsu akciových trhov. Akcie tak pomaly klesali k nižším úrovniam. Výpredaj sa zosilnil po správach o problémoch s avizovaným umiestňovaním akcií Bank of America, kedy investori neprejavili dostatočný záujem o akcie spoločnosti, čo tlačilo na ďalší výpredaj ich akcií. Sentiment voči finančnému sektoru tak bol jasne nahnutý.

Ten sa zosilnil po tom, čo akcie Morgan Stanley začali prudko padať, intradenne až o 40%. Ako správy podmieňujúce tento prepad sa uvádzajú dohady, že by japonská finančná skupina Mitsubishi UFJ Financial mohla odvolať svoju ponuku na kúpu podielu v tomto, už teraz bankovom dome. Po tom, čo sa z bieleho koňa pre Morgan Stanley, banky Wachovie, stala takmer kolabujúca banka, by stratila táto spoločnosť aj svoju poslednú možnosť záchrany. Správy boli síce dementované, ale voľný pád akcií Morgan Stanley sa zastavil len mierne. Z makroekonomických zverejnení včera zaujal hlavne údaj o spotrebiteľských úveroch. Tie v auguste poklesli po prvý krát za podsedných 10 rokov, ale v absolútnom vyjadrení najviac od kedy sa začalo zbieranie týchto údajov v 40-tych rokoch minulého storočia. Zaujímavé však je, že ide o augustové údaje a kolaps Lehman Brothers a následné obrovské problémy na finančných trhoch sa začali až v septembri. US spotrebitelia, výrazne závislí na refinanco vaní svojich potrieb využitím spotrebiteľských úverov tak budú mať v najbližšej dobe obrovské problémy, nakoľko nové úvery je oveľa ťažšie získať a splácanie existujúcich je spolu s vysokou nezamestnanosťou oveľa ťažšie.

Včera sa k výhľadu ekonomiky vyjadroval prezident FEDU Bernanke. Podľa jeho slov sa dostáva ekonomika pod výraznejší tlak vzhľadom na finančnú nestabilitu, pokles cien aktív a nerovnováhu na úverových trhoch. Očakáva tak, že ekonomická aktivita ostane potlačená do konca tohto roka ako aj počas budúceho roka. Rozšírenie problémov na finančných trhoch by mohlo toto problémové obdobie ešte viac predĺžiť. Trh pochopil jeho slová ako naznačenie znižovania sadzieb, ale ani takáto možnosť nedokázala potešiť akciové trhy a tie prepadli pod včerajšie minimá. Práve tento moment je pre akciové trhy znakom, že ani krátkodobé dno ešte nebolo dosiahnuté, aj keď globálne intervenčné kroky už volali po stabilizácii prepadov akcií.

Počas ázijskej seansy sa akciové trhy dostali opäť pod silný výpredaj, európske akcie pokračujú v za počatom trende. US indexové futures tak poukazujú na dnešné obchodovanie opäť v medveďom trende. Pre dnešné obchodovanie je tak veľmi ťažké odhadnúť, aký ďalší krok by mohol FED spolu s ministerstvom financií uskutočniť, aby zastabilizoval prepad akcií. Za výpredajmi pravdepodobne už nestoja špekulanti, ale ide o globálny výpredaj akcií verejnosťou ako aj hedge fondmi. Verejnosť vidí, že finančné trhy sa ani po krokoch vlády nedokázali stabilizovať a hedge fondy vypredávajú všetky aktíva pod tlakom investorov, ktorí požadujú naspäť svoje investované peniaze, resp. to, čo z nich ostalo. Trh stále očakáva, že by mohlo prísť ku koordinovanému zníženiu sadzieb globálnymi centrálnymi bankami, ale pokiaľ si banky stále nechcú požičiavať, dopad na medzibankový trh bude minimálny a akcie rovnako nebudú pociťovať udržateľný efekt takéhoto kroku.

Dlhodobý výhľad stále ostáva medvedí, nakoľko sa krátkodobý obrat nepotvrdil. Korporátny kalendár neponúka dnes žiadne dôležité zverejnenia, no zverejňovanie pre 3Q nezačala včera Alcoa vôbec dobre. Táto hlinikárska spoločnosť výrazne minula odhad trhu a tak budú dnes jej akcie pod silným výpredajom (Alcoa je komponentom indexu DJIA). Najdôležitejším výsledok je však piatkový General Electric, ktorého divízia GE Capital je najväčším emitentom komerčných cenných papierov. Makroekonomický kalendár ponúka len nerealizované predaje domov z US za august, ich dopad na trh by však mal byť obmedzený.

Výhľad pre akciový index DJIA 30 pre dnešok je tak úroveň 9044/9000 bodov, supportné línie sa však pri aktuálnej panike hľadajú veľmi ťažko.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Ján Beňák


Súvisiace články

Aktuálne správy