Akcie ovládajú i menový trh

Vývoj na finančných trhoch je aktuálne ovplyvnený nasledovnými dátami: DJIA -5,11%, SP 500 -5,74%, Nasdaq -5,8%, Nikkei -9,38%. Globálny akciový trh nevie naskočiť na býčí vlak, pričom miestenky mu poskytli takmer všetky vlády v podobe záchranných balíčkov a nalievania likvidity na medzibankový trh. Akciové trhy sú naďalej pod tlakom finančných inštitúcií, ktorých hodnoty výrazne prepadávajú (USA: Morgan Stanley -30%, UK: Royal Bank of Scotland -40%, EU: Hypo Real Estate -35%). Tento vývoj má však iba jedného víťaza zelenú bankovku, ktorá naďalej ťaží z globálneho úniku carry zo svojich pastvín a nalievania kapitálu do „safe heaven“ USD dlhopisov. FED včera pristúpil k ďalšiemu neštandardnému kroku na stabilizáciu US finančných trhov, kedy po odsúhlasení ministerstvom financií USA v stupuje na trh komerčných cenných papierov. FED bude nakupovať krátkodobé (maturita 30-45 dní) komerčné cenné papiere od spoločností, čím im vyrieši problém s krátkodobou likviditou. Odhaduje sa, že FED môže prostredníctvom týchto operácií dodávať intradenne na trh 100-150 mld. USD. Tento krok bol vnímaný veľmi pozitívne pred otvorením US akciového trhu a prostredníctvom nárastu carry (USD/JPY maximá 102,70/80) vytlačil kráľovský pár k intradenným maximám na 1,3720/30 EUR/USD.

Neskorší negatívny vývoj US akciových trhov spôsobený problémami Bank of America (počas obchodovania mali problém umiestniť novú emisiu vo výške 10 mld. USD, až výrazným znižovaním kurzu sa im to podarilo), Morgan Stanley (správy o zrušení dohody s Mitsubishi Financial). Výrazne tomu nepridal ani prezident FEDu Bernanke, ktorý počas svojho večerného vystúpenia síce naznačil možnosť znižovania sadzieb, ale jeho negatívny výhľad US ekonomiky pôsobí deprimujúco pre akciové trhy. Práve výrazné znižovanie sadzieb FEDom po včerajšom schválení nakupovania krátkodobých cenných papierov dostalo výraznú trhlinu, kedy FED funds na úrokovú sadzbu výrazne zredukovali pravdepodobnosť 0,5%-ného znižovania sadzieb FEDom počas októbrového zasadnutia. Večerný prepad US akciových trhov a kolaps ázijských trhov (Nikkei najväčší intradenný prepad od roku 1987) priniesli únik carry pod magický level 100,00 USD/JPY (99,90), čo podporilo zelenú bankovku a kráľovský pár k ranným minimám na 1 ,3550/40 EUR/USD.

EU bankový sektor je naďalej pod výrazným tlakom, kde najväčšie vrásky po problémoch nemeckých a belgických bánk mu začínajú robiť anglické. Počas včerajšieho dňa sa objavovali informácie o požiadavke UK bánk pre vládnu podporu, čo viedlo k večernému stretnutia UK finančných autorít. Výsledok sa dostavil v dnešnom oficiálnom záchrannom pláne UK vlády. Plán celkovo zahrňuje vládnu pomoc v objeme 500 mld. GBP, kde 200 mld. bude poskytnuté bankám v špeciálnej schéme na dodávanie likvidity (BoE bude realizovať trojmesačné operácie, kde banky môžu poskytnúť i rizikové cenné papiere). 250 mld. GBP bude slúžiť ako zábezpeka pre nové krátkodobé úvery UK komerčných bánk, ktorú poskytne ministerstvo financií, ďalších 50 mld. GBP (25 mld. ihneď a 25 mld. dodatočne) ministerstvo poskytne na navŕšenie kapitálu komerčných bánk.

Táto rázna podpora UK bankovému sektoru priniesla podporu carry, čo sa odzrkadlilo na raste kráľovského páru k ranným maximám na 1,3670/80 EUR/USD a kábla k 1,7600/10 GBP/USD. Naďalej tu však pre udržanie tohto býčieho náznaku ostáva vysoké riziko vývoja akciových trhov (aktuálne FTSE -2,5%, DAX -4,17%). Rizikovým sa javí i rozdrobenosť názorov v EU, kde sa ministri financií nedokázali dohodnúť ani na výške garancií depozitov a schválili iba odporúčanie pre jednotlivé členské krajiny vo výške 50 tis. EUR. Vytvorenie záchranného balíčka je blokované zo strany Nemecka, ktoré kategoricky odmieta akýkoľvek jednotný balík pre EU finančný sektor. Tento stav kómy sa snažia riešiť krajiny samostatne, kde Španielsko prijalo vládny návrh pre záchranný plán v objeme 30 mld. EUR. Práve roztrieštenosť názorov môže byť výraznou prekážkou pri riešení finančnej krízy v EU.

Dnešný fundamentálny kalendár prináša finalizáciu ekonomického rastu z EU za 2Q, kde dáta prvýkrát od prijatia spoločnej meny v roku 1999 skončila v záporných dátach -0,2% Q/Q. Výraznejšiu zmenu pri finalizáciu nevidíme, rizikom sa stáva i vývoj za 3Q, kde sa podobne očakávajú negatívne dáta, čo potvrdzuje stav „technickej recesie“ európskej ekonomiky. Tento výhľad môžu potvrdiť i dnešné dáta nemeckej priemyselnej produkcie za august, kde sa očakáva pokračovanie korekcie výrobného sektora. Výraznejší dopad na vývoj EURa by dnešné dáta nemali mať a trh sa zameria výlučne na vývoj akciových trhov. US ekonomika prinesie dáta z realitného trhu v podobe nerealizovaných predajov domov, ktoré by mali pokračovať v poklese a dotvárať tak recesný stav realitného trhu US ekonomiky. Aktuálny stav úverového trhu nedáva pozitívnejší výhľad pre realitný trh, čo potvrdzujú i včerajšie dáta spotrebiteľských úverov, ktoré v auguste poklesli prvýkrát za posledných 10 rokov. E UR/USD sa aktuálne nachádza v medveďom kanáli (priložený obrázok), čo podporuje jeho pokles k úrovni 1,3450/40 EUR/USD. Tento pokles by bol výsledkom rovnice posledných týždňov, kde kolaps akciových trhov vytláča carry a nalievanie kapitálu do US dlhopisov. Prípadné prelomenie rezistentnej úrovne medvedieho kanála na úrovni 1,3640/50 EUR/USD otvára priestor k úrovni 1,3770/80 EUR/USD, čím by sa zatvoril pondelkový obchodný gap. Býčí tlak by bol spôsobený stabilizáciou akciových trhov, prípadným schválením záchranného balíčka pre EU alebo koordinovanou akciou centrálnych bánk pre znižovanie sadzieb (FED, BoE, ECB).

Carry pod tlakom pokračujúceho akciového trhu budú smerovať k úrovni pod magickú úroveň 100,00 USD/JPY k minimám na 96,00/95,80 USD/JPY, rezistencia ostáva na úrovni 102,70/80 USD/JPY. Tento vývoj carry bude mať výrazný dopad pre japonskú ekonomiku, ktorá čelí kolapsu akciového trhu a na druhej strane jej výrazne posilňuje mena. Pre proexportne orientovanú japonskú ekonomiku je tento vývoj neudržateľný, čo sa môže prejaviť v prípadnej intervencii BoJ.

Strednodobý výhľad pre GBP/USD, pod tlakom spomaľovania UK ekonomiky a prípadného zajtrajšieho znižovania sadzieb BoE o 0,5% na 4,5% (objavujú sa i radikálne názory 1% znižovania sadzieb), smeruje k úrovni 1,70 GBP/USD. Výhľad pre kráľovský pár je determinovaný stabilizáciou akciových trhov, pokračujúca neistota podporuje prepad páru k úrovni 1,30 EUR/USD.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy