Snemovňa a nezamestnanosť, zastavia dnes USD?

Počas včerajšej obchodnej seansy kráľovský pár EUR/USD pokračoval v tohtotýždennom medveďom trende a dosiahol nové 12-mesačné minimá (1,3750/40 EUR/USD). Základom včerajšieho poklesu páru však neboli informácie o problémoch európskych finančných inštitúcií, prípadne pozitívne dáta z US ekonomiky alebo obavy o schválenie záchranného balíčka v US kongrese, ale výrazná zmena slovníka prezidenta ECB na včerajšej tlačovej besede, po ponechaní sadzieb ECB na nezmenenej úrovni 4,25%.

ECB podľa trhových očakávaní ponechala úrokové sadzby na nezmenenej úrovni 4,25%, čím potvrdila svoj úmysel vopred informovať trh o prípadnej zmene sadzieb. Prípadné včerajšie zníženie sadzieb by trh prijal veľmi negatívne, čo v aktuálnej turbulentnej situácií na finančných trhoch by spôsobilo výraznejší výpredaj EURa. Omnoho viac svetla do budúceho vývoja menovej politiky ECB priniesla konferencia prezidenta ECB Tricheta. Medzi kľúčové body jeho prejavu patrili slová o pokračujúcom spomaľovaní EU ekonomiky a neistom výhľade do budúcnosti, čo je výsledkom aktuálneho stavu finančného sektora. Druhým kľúčovým faktorom bola odpoveď „ECB dnes uvažovala o dvoch možnostiach pri zmene úrokovej sadzby“, čo potvrdzuje výber z ponechania sadzieb na nezmenenej úrovni a prípadného zníženia sadzieb. ECB tak jasne naznačuje uvoľňovanie menovej politiky pod tlakom spomaľovania ekonomiky, čo sa môže udiať už na najbližšom novembrovom zasadnutí. Krivka EONIA (O/N swapových úrokových sadzieb) kótuje už 100% pravdepodobnosť znižovania sadzieb ECB o 0,25% ma 4%, už počas najbližšieho zasadnutia (november), pričom zároveň započítava ďalšie tri znižovania do júna 2009 (predpoklad úrokovej sadzby 3,25%).

Práve obavy Tricheta o pokračujúci vývoj EU ekonomiky a jasné naznačenie uvoľňovania menovej politiky ECB, stáli za prepadom kráľovského páru EUR/USD k minimám na 1,3750/40. V záplave trichetových slov sa včera úplne stratili dáta z US pracovného trhu, v podobe nových a pokračujúcich žiadostí o podporu v nezamestnanosti. Nové žiadosti stúpli o 1 tis. na 497 tis., čo predstavuje najvyššiu úroveň od októbra 2001 (posledná recesia US ekonomiky). Z celkového počtu žiadostí by 45 tis. malo byť výsledkom hurikánu Gustáv a Ike. 4-týždenný priemer nových žiadostí poukazuje na úroveň 474 tis. (najviac od októbra 2001). Pokračujúce žiadosti stúpli o 48 tis. na 3,591 mil., čo je najvyššia úroveň za posledných 5 rokov, ide o 16% nárast za posledné dva mesiace. Všetky tieto dáta poukazujú na rast nezamestnanosti k úrovni 7%. Aktuálne dáta by sa nemali ešte premietnuť do septembrovej nezamestnanosti v plnej miere, ktorú i napriek tomu dnes čakáme v pásme 6,3-6,5% (aktuálne 6 ,1%), no ku koncu roka by sa mala vyšplhať až k 7%.

Práve žiadosti o podporu v nezamestnanosti (predpoklad dnešného prepadu Nonfarm Payrolls) stáli za prepadom US akciového trhu (DJIA -3,22%, Nasdaq -4,48%, SP -4,03%), ktoré potopili carry USD/JPY až k minimám na 104,90/80, čo mierne pomohlo korigovať straty na kráľovskom páre a podporilo návrat k maximám na 1,39 EUR/USD.

Medzi dnešné TOP udalosti bude patriť večerné hlasovanie o záchrannom pláne (700 mld. USD) v snemovni reprezentantov US kongresu. Čoraz častejšie sa objavujú názory o miernom pozmenení plánu (skupina republikánov presadzuje znížiť plán o 250 mld. USD). Tieto rozdielne názory môžu viesť k prípadnému odsunu hlasovania až na pondelok, čo by spôsobilo ďalekosiahle škody na US akciovom trhu a podporilo ústup carry k minimám na 103,60/50 USD/JPY. Naďalej však veríme, že snemovňa reprezentantov pod vážnosťou aktuálnej situácie (hrozba najväčšej US ekonomickej recesie od Veľkej hospodárskej krízy v roku 1929), odsúhlasí záchranný pán už na dnešnom zasadnutí možno v menších pozmeňujúcich návrhoch. Práve schválenie podpory US finančnému trhu by podporilo stabilizáciu bankového a finančného sektora, ktorá je potrebná pre riešenie aktuálneho stavu spomaľujúcej ekonomiky. Schválenie plánu by našlo odozvu v US akciovom trhu a vo výraznom náraste carry USD/JPY k 106,40/50.

Z ekonomických fundamentov dnes očakávame poslednú disciplínu US pracovného triatlonu Nonfarm Payrolls (tvorba pracovných miest mimo agrárneho sektora), kde trhové predpoklady napriek stredajším pozitívnejším dátam ADP zamestnanosti (tvorba miest v súkromnom sektore) smerujú k hranici straty 100 tis. pracovných miest. Išlo by o deviatu kontinuálnu stratu pracovných miest, čím by sa US ekonomika približovala k strate takmer 700 tis. pracovných miest od začiatku roka. Pokračujúca strata pracovných miest by mala tlačiť na výsledok US pracovného triatlonu v podobe rastu septembrovej nezamestnanosti na úroveň 6,3-6,5% (aktuálne 6,1%). Práve vývoj nezamestnanosti pred večerným zasadnutím snemovne reprezentantov, môže podporiť návrat kráľovského páru nad level 1,39 EUR/USD s výhľadom k maximám na 1,3990/1,40 EUR/USD. Poslednými dátami z US ekonomiky budú ISM (index nákupných manažérov z US ekonomiky) sektora služieb, ktorý tvorí základ US ekonomiky. Aktuálny vývoj US ekonom iky, ktorá smeruje do výraznej kontrakcie v druhom polroku spolu s poklesom spotrebiteľských výdajov (kolaps predaja automobilového sektora), vytvára predpoklad negatívneho výhľadu ISM. Trhové odhady balansujú na hrane pozitívneho a negatívneho výhľadu 50 bodov.

EU ekonomika po ranných pozitívnejších dátach PMI (index nákupných manažérov) sektora služieb, očakáva dáta maloobchodných tržieb za augustové obdobie, ktorých pozitívnejší výhľad podporili i predchádzajúce dáta spotrebiteľských výdajov z Nemecka. EUR/USD podporený maloobchodnými tržbami z EU a predpokladom pokračujúceho prepadu US pracovného trhu bude smerovať k prelomeniu intradenného býčieho kanála 1,39/1,3910 EUR/USD, s výhľadom k maximám na 1,3990/1,40 EUR/USD. Intradenný support leží na včerajších minimách 1,3750/40, kde sa zároveň nachádza i klesajúca trendová línia.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy