Akcie talianskej banky UniCredit pokračujú v prepade

Miláno 1. októbra (TASR) - Druhá najväčšia talianska banka UniCredit sa dnes opäť dostala pod veľký tlak zo strany investorov.

Miláno 1. októbra (TASR) – Druhá najväčšia talianska banka UniCredit sa dnes opäť dostala pod veľký tlak zo strany investorov.

Generálny riaditeľ Alessandro Profumo totiž nepotvrdil ciele na tento rok. V dnes zverejnenom vyhlásení banka uviedla, že realizuje opatrenia na to, aby kapitál Core Tier 1 dosiahol na konci roka plánovaných 6,2 %. V stanovisku sa však nespomína zisk na akciu. UniCredit pôvodne prognózovala v tomto roku zisk 0,52 eura (15,67 Sk) až 0,56 eura (16,87 Sk) na akciu.

"Profumo nebol schopný potvrdiť plnenie cieľov na rok 2008. Takéto potvrdenie banka dala v júni," uviedla Deutsche Bank. Okrem toho sa v utorok objavili špekulácie o Profumovom odchode z čela UniCredit. Hovorca banky to však poprel.

UniCredit informovala, že pre splnenie cieľovej úrovne Core Tier 1 zreorganizuje štruktúru svojich realitných aktív. "To je negatívna správa, pretože bez tejto reorganizácie by banka nedosiahla svoj cieľ," uviedol milánsky analytik spoločnosti RMG Sgr Alessandro Frigerio.

Banka UniCredit, ktorá bola kedysi pre ostatné talianske banky vzorom modernosti, zaznamenala počas dvoch obchodných dní prepad ceny akcie o 25 %. Dnes bolo pozastavené obchodovanie s akciami banky pre ich výrazný pokles. O 13.32 h SELČ stratili 7,62 % a ich aktuálna hodnota sa nachádzala na 2,4 eura (72,30 Sk) za akciu.

Z rovnakého dôvodu bolo dnes zastavené obchodovanie s akciami najväčšej talianskej banky z hľadiska burzovej hodnoty Intesa Sanpaolo. A to aj napriek tomu, že Intesa Sanpaolo odoláva spoločne s ostatnými domácimi bankami pomerne dobre terajším turbulenciám vďaka konzervatívnej úverovej politike.

Premiér Silvio Berlusconi vyhlásil, že nebude tolerovať útoky špekulantov na domáce banky. "Nedovolím špekulatívne útoky na naše banky."

Taliansky burzový dohľad Consob dnes sprísnil pravidlá obchodovania na burze a zakázal takzvaný naked short selling s akciami bánk a poisťovní. Short selling je špekulácia na pokles kurzu akcií. Pri naked short sellingu obchodník predáva akcie bez toho, aby si ich najskôr požičal od držiteľa akcií danej spoločnosti. Talianske regulačné úrady sa už tento týždeň snažili upokojiť trhy, keď vyhlásili, že konzervatívna úverová politika domácich bánk ich robí odolnými voči turbulenciám na finančných trhoch.

Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy