EÚ potrebuje spísnenie finančného dohľadu, tvrdí EK

Brusel 1. októbra (TASR) – Európska únia (EÚ) potrebuje pre stabilizáciu finančného systému sprísnenie finančného dohľadu a zvýšenie konzistentnosti štruktúr jednotlivých národných garancií vkladov. Dnes to povedal prezident Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso.

Ďalej uviedol, že existujúci systém regulácia finančného trhu, ktorý spočíva predovšetkým na pleciach národných vlád a regulačných úradov, si poradí so súčasnou krízou, ale EÚ potrebuje ísť ďalej v koordinovanej akcii, aby znovu obnovila plnú dôveru. "Potrebujeme ďalšie posilnenie štruktúr dohľadu na európskej úrovni," povedal dnes Barroso na tlačovej konferencii.

Prezident EK odmietol predložiť špecifické návrhy, ako je napríklad vytvorenie jednotného finančného regulačného úradu pre celú EÚ alebo paneurópska garancia vkladov sporiteľov. Vyhlásil, že nechce prezentovať návrhy, ktoré nebudú neskôr zrealizované.

Na otázku, či dáva prednosť posilneniu pozície Európskej centrálnej banky (ECB) pri bankovom dohľade, odpovedal, že EK úzko spolupracuje s ECB, ktorá odvádza skvelú prácu tým, že dodáva na trh dodatočnú likviditu.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy