Paulson a Bernanke vyložili karty

Včerajšok bol zlomový deň. Po prvý krát od začiatku hypotekárnej krízy minister financií Paulson a prezident FEDu Bernanke museli na rovinu priznať, že situácia sa absolútne vymkla spod kontroly a že ekonomika čelí extrémnemu riziku prudkého spomalenia. Najlepšie bude, ak sa priamo pozrieme, čo nám títo dvaja dobou najviac skúšaní predstavitelia monetárnej politiky priniesli.

Najdôležitejšie včerajšie zvesti Paulsona, Bernankeho a senátorov:

Bernanke: “Ako viete, americká ekonomika pokračuje v konfrontácii s veľkými výzvami, zahrňujúc oslabovanie pracovného trhu a vysokú mieru inflácie. Najmä pod tlakom boli finančné trhy a situácia sa nedávno stala ešte vážnejšou. Ak sa podmienky vo finančnom sektore nepodarí zlepšiť počas dlhšieho obdobia, dopady pre celkovú ekonomiku môžu byť značne negatívne.”

Je potrebná urgentná reakcia kongresu na stabilizáciu situácie a odvrátiť to, čo by inak mohlo vyústiť do veľmi vážnych konzekvencií pre finančné trhy a našu ekonomiku. V tomto ohľade FED podporuje plán ministerstva založený na odkupovaní nelikvidných aktív od finančných inštitúcií”

Predseda Senátnej bankovej komisie, Dodd: “navrhovaný záchranný plán neurobí nič proti tomu, aby hlavný výkonní riaditelia finančných inštitúcií nepresunuli všetky toxické aktíva na daňových poplatníkov. Plán musí chrániť daňových poplatníkov, musí mať správny dohľad a pôsobiť preventívne proti prepadnutiu hypoték”

Paulson: “Môžete byť spokojní s udelením právomoci na pomoc Fannie Mae, Freddie Mac a AIG. Pretože sme to potrebovali. Ak by FED a Ministerstvo nezakročilo, boli by sme vo veľmi vážnych problémoch”…Komentár: zaujímavé, že minulú nedeľu bol ešte bankový systém zdravý, následne musel FED zatiaľ dočasne znárodniť 80% najväčšej svetovej poisťovne a zrazu to bola nevyhnutnosť.

Paulson: “program pomoci s problémovými aktívami je potrebné implementovať veľmi rýchlo na upokojenie trhových obáv a musí byť dostatočne veľký na pokrytie celého spektra finančných inštitúcií”. Komentár: za jeden týždeň je zrazu v ohrození celý finančný sektor.

Bernanke, v reakcii na záchranný plán: “toto nie je výdavok, ak sa bude postupovať dôsledne, americký daňoví poplatníci získajú časom prostriedky naspäť”. Komentár: toto je neuveriteľné vyjadrenie. Paulson aj Bernanke od začiatku krízy hovoria, že všetko je v rámci normy a ekonomika nebude výraznejšie zasiahnutá. Zrazu skrachoval Lehman Brothers, museli znárodniť Fannie Mae, Freddie Mac, AIG a teraz zrazu vedia, že 700 miliárd dolárov pre finančný sektor sa vráti do štátnej pokladnice. Bernanke ani Paulson nemajú potuchy alebo nechcú mať, aké hrozby nás ešte na ceste k ozdraveniu finančného sektora čakajú. Daňový poplatníci USA sú už v niekoľko 100 miliardovom deficite aj bez očakávaného záchranného plánu.

Paulson: “súčasné problémy sa nevyriešia, ak sa realitný sektor nestabilizuje”

Bernanke: “súčasný problém je oveľa horší, ako sme si pôvodne mysleli a niektoré problémy sú príliš veľké na to, aby sme ich mohli ponechať bez intervencie”

Paulson: “nie sme schopní kvantifikovať riziko vzhľadom k daňovým poplatníkom v tejto dobe. Profitabilita pre poplatníkov bude záležať na realitnom trhu, ekonomike a správnom manažmente záchranného plánu”. Komentár: veľmi zaujímavé, že sa myslí na daňových poplatníkov a ich profity. Problém je iba to, že ceny nehnuteľností sa na dlhé obdobie ani nepriblížia súčasným hodnotám. Ak k tomu pridáme upadajúcu ekonomiku, pokles na pracovnom trhu, prudký nárast inflácie a z toho plynúceho slabučkého spotrebiteľa, je veľmi nepravdepodobné, že sa dopyt po nehnuteľnostiach zvýši. Práve naopak. Delikvencia na hypotékach bude pokračovať s tým, ako sa bude čoraz menej ľuďom oplácať plniť pravidelné splátky, keď hypotéka výrazne prevyšuje hodnotu domu a ako sa bude rozširovať masa ľudí, ktorí si na seba vzali neúnosné úverové bremeno. To bude tlačiť na nárast ponuky domov, pričom aktuálna zásoba nepredaných domov je na rekordných úrovniach. Problémové cenné papiere naviazané na realitný trh tak naozaj majú “vysokú” pravdepodobnosť profitability..

Bernanke: “nevieme naisto, či tento záchranný plán vyrieši súčasné problémy, ale veríme, že bude výraznou pomocou k ich riešeniu”

Táto posledná veta v jednoduchosti vystihuje v akom stave sa nachádza momentálne americký finančný systém. Ani Paulson ani Bernanke nevedia odkiaľ sa objaví najbližšia hrozba a či navrhovaný plán dokáže zabrzdiť neodvratné výrazné spomalenie americkej ekonomiky zvyknutej na nekončiacu dostupnosť úverových zdrojov. Naliatím stoviek miliárd do zle riadených finančných inštitúcií na situácii veľa nezmení. Pomôže síce stabilizovať kapitálovú nedostatočnosť finančného sektora, ale nič nezmení na fakte, že americká ekonomika je nadmieru úverovo zaťažená. Ak teda ľudia na seba za posledné roky prevzali záväzky, ktoré nie sú schopní plniť, delikvencia na hypotékach bude pokračovať v raste. Následná záplava nehnuteľností bude tlačiť na ďalší pokles cien nehnuteľností a v konečnom dôsledku podporovať ďalšie straty na prehodnocovaní aktív. Plán nemôže vykúpiť všetky finančné inštitúcie a bude veľmi ťažko efektívne realizovateľný, keďže nie je možné na trhu určiť ani približnú hodnotu bankami držaných nelikvidných aktív. Na trhu ich totiž nikto nechce, banky ich nechcú predávať výrazne pod ceny aby nemuseli prehodnocovať na nízku hodnotu aj ostatné aktíva a tak je nereálne objektívne určiť správnu cenu za odkupované aktíva. Premrhajú sa prostriedky daňových poplatníkov bez toho, aby sa vôbec identifikovali zdroje problémov? V súčasnosti vidíme následky extrémneho využitia pákového efektu finančnými inštitúciami, keď malé pohyby v hodnote aktív držaných na bilanciách dokážu položiť banku. Niektorí analytici dokonca hovoria, že zníženie hodnoty aktív o 3% by viacerým veľkým finančným inštitúciám hrozilo bankrotom. Druhým dôvodom je extrémna úverová expanzia. Trh nepotrebuje viac úverov, potrebuje úverovú kontrakciu únosnú v pomere k produktivite práce a projekciám rastu ekonomiky. A práve tento nevyhnutný prerod bude najťažšou skúškou pre finančný sektor USA, ktorý bude musieť prejsť zásadnou premenou a bude musieť so sebou zobrať ešte viacero inštitúcií. Ak sa teda plán prijme, môžeme očakávať, že tlak na verejné financie z týchto rizikových portfólií bude dlhodobo negatívne zasahovať hodnotu amerického dolára a na druhej strane nezvráti pokračovanie poklesu akciových trhov. Práve neschopnosť Bernankeho odhadnúť možný vplyv navrhovaného plánu bude vo verejnosti umocňovať pocit neistoty. A až masívny ústup verejnosti z akciových trhov prostredníctvom rôznych investičných produktov bude prvou vlnou prichádzajúceho poklesu akciových trhov.

Na záver sa pozrime ešte na posledné reakcie senátorov s ostražitejším zmyslom vzhľadom k daňovým poplatníkom:

Senátor Bunning: “ak sa v pláne nezmenia niektoré formulácie podľa požiadaviek Senátnej bankovej komisie, plán v senáte nemusí prejsť”

Senátor Dodd – “návrh plánu záchrany finančného sektora poskytnutý ministerstvom financií nie je akceptovateľný v súčasnej podobe, potrebuje zmeny”

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií

Súvisiace články

Aktuálne správy