Harmonizovaná inflácia v júni mierne prevýšila očakávania

Bratislava 16. júla (TASR) – Harmonizovaná inflácia v SR dosiahla v júni mierne vyššiu hodnotu v porovnaní s očakávaniami Národnej banky Slovenska (NBS), a to predovšetkým v dôsledku vyššieho ako predpokladaného nárastu cien energií, ako aj mierne vyššej ako očakávanej dynamiky cien služieb a potravín. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré TASR poskytla hovorkyňa centrálnej banky Jana Kováčová.

Spotrebiteľské ceny merané jednotnou metodikou Európskej únie (EÚ) sa v júni medziročne zvýšili o 4,3 %. Celková inflácia bez energií a nespracovaných potravín, tzv. jadrová inflácia, dosiahla medziročnú dynamiku 4,1 %. Spotrebiteľské ceny v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástli o 0,4 %, pri medzimesačnom raste jadrovej inflácie o 0,2 %. Priemerná medziročná miera inflácie za predchádzajúcich 12 mesiacov, od júla 2007 do júna 2008, zaznamenala 2,8 %. V priemere od začiatku roka dosiahla inflácia 3,7 %.

V rámci štruktúry inflácie zaznamenali nárast ceny energií, ceny nespracovaných potravín a rovnako sa zrýchlila aj dynamika jadrovej inflácie. `V cenách energií došlo v júni opäť k zvýšeniu cien tepla a zrýchlil sa medziročný rast cien pohonných látok,` približuje Kováčová. Ku zrýchleniu tempa rastu cien nespracovaných potravín ako celku prispelo spomalenie medziročného poklesu cien zeleniny a zároveň zrýchlenie rastu cien bravčového mäsa.

V júli by sa mala medziročná dynamika celkovej inflácie podľa NBS mierne zrýchliť, a to vplyvom predpokladaného zrýchlenia medziročného tempa rastu cien tovarov. `V rámci cien tovarov by mali dosiahnuť rýchlejšiu medziročnú dynamiku ceny potravín vplyvom pokračujúceho rastu cien bravčového mäsa a v potravinách by sa už mohli začať prejavovať aj vyššie ceny cigariet,` dodáva Kováčová.

Súvisiace články

Aktuálne správy