Komodity: Ropnú rally v noci zabrzdili slová člena FEDu Thomasa Hoeninga i nervozita pred dnešným výsledkom US ropných zásob. Kukurica so zlým počasím a dobrou perspektívou

Neuveriteľnú rally ropa zavŕšila novým historickým maximom s hodnotou 122,68 USD za jeden barel (júnový kontrakt CLM8), v ďalšom raste jej však zamedzil značne jastrabí komentár prezidenta kansaského Fedu Thomasa Hoeninga, ktorý upozorňujúc na rastúce inflačné tlaky a naznačil možné zvyšovanie úrokových sadzieb v budúcnosti. Zároveň jeho slová vyzneli povzbudzujúco voči US ekonomike, ktorej oslabovanie by sa vďaka doterajšiemu znižovaniu úrokových sadzieb mohlo v druhej polovici roka zastaviť.

Podporné slová tohto nehlasujúceho člena Fedu zamedzili ďalšiemu poklesu hodnoty dolára, čo bol zrejme hlavný dôvod, prečo v noci opadla sila ropy. Zosilnenie dolára (voči ktorému sa komodity často krát obchodníkmi využívajú ako investičná alternatíva), respektíve pokles menového páru EUR/USD z 1,559 až na denné minimum 1,546, tak dokázalo zosunúť cenu ropy (júnový kontrakt CLM8) z nového historického maxima (122,68 USD/barel) o viac ako 1,3 dolára na barel. Tento málo výrazný zosun, kedy napríklad včerajší intradenný pohyb nahor bol viac ako 3,3 dolára na barel), zrejme nedokáže ohroziť súčasnú silu ropy. Inak by to však mohlo byť v prípade nervozity, ktorá by trh mohla ovládnuť pred zverejnením dôležitých výsledkov ropných zásob v USA. Tie dnes budú zverejnené o 16:30.

Tento dôvod by mohol vyprovokovať obchodníkov k výberu doterajších ziskov, hoci doteraz ropa dokázala už viac krát svoju silu. Napríklad po jastrabích komentároch členov FEDu v strede minulého týždňa, sa EUR/USD zosypal z úrovní nad 1,564 až na 1,536 a i dnes sa len ťažko tento pár zotavuje. Ropa však po bezprostrednom zaváhaní už v nasledujúci deň úplne vyrovnala svoje straty a počiatkom tohto týždňa býci opäť nabrali ropu na rohy a doslova ju vyhodili na nové cenové maximá.

Riziká sú dnes teda na oboch stranách. V prípade prevahy trhových medveďov ešte pred zverejnením zásob, by sa cena ropy mohla dostať k úrovni 121,40 prípadne, pri výraznejšom náraste US zásob by sa ropa mohla dokonca dostať bližšie k úrovni 120 USD/barel. Ropa by však mohla i v tomto prípade prekvapiť a po prípadnej miernej korekcii opäť vyšliapnuť smerom k vyšším cenám.

Podľa pripojeného hodinového grafu sa v prípade ďalšieho nárastu ropy otvára priestor až k úrovni 124. Naopak ak trh na výsledky ropných zásob zareaguje výpredajom, najbližší support je na hladine 120, respektíve 119,50 USD/barel.

Podporný vplyv ropy v súčasnosti využíva aj cena kukurice, hoci táto plodina sa dnes môže oprieť o podstatnejšie fundamenty. Ostatná správa USDA preukázala pokračovanie v pomalom tempe poľnohospodárskych prác US farmárov, z dôvodu nepriaznivého počasia, ktorí do 4. mája zasiali len 27% z celkovej plochy určenej pre pestovanie kukurice. Tempo prác je tak najpomalšie od roku 1995, keď 5 ročný priemer hovorí o 59%.

Najdôležitejšie oblasti pre pestovanie kukurice v USA:

– v Iowe (jednotka v produkcii kukurice v USA), sa do daného dátumu podarilo vysiať len 18% vs. 5 ročný priemer 64%;

– Iinois (2. najdôležitejšia oblasť) s 28% vs. 76%;

– Minnesota (4. v rebríčku) s 8% vs. 65%.

Podľa National Weather Services ani najbližšie dni nemusia priniesť zrýchlenie vysievania, keďže najbližších 10 dní sú predpovedané dažde na väčšine územia USA.

Kukurica by si tak i v najbližších dňoch mohla udržať pomerne silný rastový potenciál a v prípade, že jej výraznejšie neuškodí prípadná medvedia reakcia ropy na výsledky US ropných zásob, nie je vylúčený ani nový historický rekord.

Z technického hľadiska si kukurica naďalej udržuje neutrálne rastové pásmo s pomerne širokými hranicami s približným stredom na 600 centovej hranici.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Zelman


Súvisiace články

Aktuálne správy