ECB úrokové sadzby nezníži, možno ich bude zvyšovať

Berlín 19. apríla (TASR) - Mzdová a fiškálna politika v eurozóne môže podporiť infláciu.

Berlín 19. apríla (TASR) – Mzdová a fiškálna politika v eurozóne môže podporiť infláciu. Európska centrálna banka (ECB) bude v takom prípade nútená konať, uviedol v dnes zverejnenom novinovom interview člen Rady guvernérov ECB Axel Weber.

"Obávam sa, že s ohľadom na mzdovú a fiškálnu politiku, môže prísť k upevneniu súčasnej zvýšenej miery inflácie v eurozóne nad tolerovanou úrovňou na dlhší čas, než je nevyhnutné," povedal Weber pre Welt am Sonntag. "Ak sa začnú množiť signály, že dochádza k takejto situácii, budeme musieť reagovať opatreniami v oblasti menovej politiky. Preto veľmi pozorne sledujeme súčasné mzdové dohody a rozhodnutia týkajúce sa finančnej politiky."

Vysoká inflácia a nie práve optimistický ekonomický výhľad eurozóny viedli Radu guvernérov ECB, aby minulý týždeň ponechala už 10. mesiac v rade hlavnú úrokovú sadzbu na 4 %. ECB teda nenasleduje centrálne banky po celom svete, ktoré masívne uvoľňujú menovú politiku, aby zmiernili negatívne následky úverovej krízy.

Ďalší člen Rady guvernérov ECB Klaus Liebscher v piatok povedal pre agentúru Reuters, že neexistuje priestor pre zníženie úrokových sadzieb v eurozóne. Naopak, nevylúčil ich zvýšenie v budúcnosti.

Weber povedal pre Welt am Sonntag: "Našim hlavným cieľom je udržanie cenovej stability." Rast cien energií a potravín vyhnali v marci infláciu v eurozóne na nové maximum 3,6 %, čo je výrazne nad 2-% inflačným cieľom ECB. "Musíme zabezpečiť, aby inflačné očakávania zostali stabilné a aby vyššie ceny neviedli k nárastu miezd. Toto by nevyhnutie viedlo k inflačnej špirále zvyšovania platov a cien."

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy