Mor ošípaných je poistiteľným rizikom

Bratislava 18. apríla (TASR) – Približne 100 miliónov Sk (3,09 milióna eur) predstavuje celková škoda, ktorá vznikla likvidáciou ošípaných na farme na východnom Slovensku v dôsledku napadnutia morom. Škodu rieši Allianz – Slovenská poisťovňa.

V najbližších dňoch poisťovateľ vykoná šetrenia potrebné na vybavenie tejto škody. Od chovateľa vyžiada doklady o jej vzniku, rozsahu a najmä stanovisko Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Podľa informácií, ktoré dnes Alianz – Slovenská poisťovňa poskytla TASR, takmer vo všetkých európskych krajinách je poistenie plodín a hospodárskych zvierat v rôznych formách podporované štátom. Pre štát je to najefektívnejší spôsob ochrany poľnohospodárskej produkcie proti katastrofickým udalostiam. Je to tiež oveľa lacnejší a transparentnejší spôsob ako rôzne iné formy dotácií.

Ministerstvo pôdohospodárstva SR každoročne rozhoduje o poskytovaní podporných prostriedkov na úhradu časti poistného plateného poľnohospodárskym subjektom. Táto dotácia môže byť až do výšky 50 % uhradeného poistného za poistenie rastlinnej a živočíšnej výroby.

Súvisiace články

Aktuálne správy