Kroky FEDu stabilizovali finančné trhy USA. Čerpanie miliárd dolárov cez diskontné okienko FEDu však nedokumentuje uvoľnenie situácie na medzibankovom trhu

Čakajú nás tri dni voľna, ktoré pravdepodobne potešia každého zúčastneného na volatilnom trhu uplynulého týždňa, kedy nám chýbalo veľmi málo k tomu, aby sme sa stali svedkami krachu jedného z hlavných brokerov na Wall Street, menovite Bear Stearns. Likviditné problémy Bear Stearns prinútili dokonca FED v kombinácii s bankou JPMorgan Chase k poskytnutiu priamej pomoci v objeme 30 miliárd dolárov a zároveň došlo k dohode o odkúpení Bear Stearns bankou JPMorgan iba za 2 doláre na akciu. Uzatváracia hodnota akcií Bear Stearns ešte v predchádzajúci piatok bola pritom na hladine 30 dolárov za akciu, pred rokom na hladine 150 dolárov. Okrem toho FED v snahe predísť pondelkovému útoku na banky upokojil situáciu nedeľňajším znížením diskontnej sadzby o 0,25%, pričom počas víkendu FED nepristúpil k rozhodnutiu o zmene sadzieb počas posledných 25 rokov. Od pondelkovej seansy sme však svedkami snáh o skupovanie akcií Bear Stearns, napriek tomu, že dohoda s JPMorgan zatiaľ hovorí o cene 2 doláre (včera BSC uzatvárali na hladine 5,96USD). Špekulácie hovoria o aktivitách britského miliardára Lewisa, ktorý mal pred vzniknutím problémov s likviditou v brokerovi podiel okolo 10% a snaží sa zabrániť predaju Bear Stearns za smiešnu sumu pod 300 miliónov dolárov. Je to naozaj smiešna suma, ale v konečnom dôsledku môže byť vyššia ako reálna, keďže v prípade absencie zásahu FEDu by mohla byť nulová. Na to upozorňuje aj hlavný výkonný riaditeľ banky JPMorgan, ktorý odkazuje špekulantom ohľadne akcií Bear Stearns toto: “ak budete hľadať ďalšieho kupca, na nasledujúce ráno stiahneme našu ponuku a zábezpeku FEDu”. JPMorgan má tak zatiaľ navrch, ale akcie Bear Stearns sú veľkým mementom pre všetkých snažiacich sa chytať dno na akciách finančného sektora.

Utorková seansa tohto týždňa však znamenala obrat do býčieho trhového sentimentu, keď investorom uvoľnili ruky lepšie kvartálne výsledky investičných domov Goldman Sachs a Lehman Brothers (pozn. Výsledky boli lepšie ako konsenzus analytikov, avšak výrazne horšie v medziročnom porovnaní. Pokles príjmov bol enormný.), ktoré v kombinácii s ďalším radikálnym 0,75% znížením úrokovej sadzby na zasadaní FOMC vyslali akcie k najvýraznejším ziskom za posledných 5 rokov. Čo by však nemalo uniknúť pozornosti je mierna zmena slovníka v správe po rozhodnutí o sadzbách, kde bolo po niekoľkých mesiacoch vo väčšej miere cítiť inflačné obavy. To sa okamžite prejavilo aj v redukcii očakávaní vzhľadom k razancii znižovania úrokovej sadzby na aprílovom zasadaní FOMC. Slovník tejto správy nebol v žiadnom ohľade optimistický, kontrakcia realitného trhu, obmedzenie úverovej tvorby budú podľa členov FEDu naďalej znižovať ekonomický rast v najbližších kvartáloch. Okrem hlavnej úrokovej sadzby FED znížil rovnakou mierou aj diskotnú, čo spolu s víkendovou redukciou diskontnej sadzby znižuje ich vzájomný diferenciál iba na 0,25%. Tento krok dokumentuje pokračujúce napätie na medzibankovom trhu a vzájomnú nedôveru medzi finančnými inštitúciami.

Začiatok stredajšieho obchodovania naznačoval, že korekcia silných tohtoročných prepadov akcií má zelenú. Investičná banka Morgan Stanley zverejnila lepší hospodársky výsledok za posledný kvartál (opäť iba nad očakávania analytikov, a tie boli veľmi slabé) a regulačný orgán pre vládou podporovaných financovateľov hypotekárneho trhu (Freddie Mac a Fannie Mae) zmenou podmienok kapitálových rezerv, uvoľnil na podporu hypoték ďalší 200 miliardový balík. Snaha obnoviť život na trhu sekuritizácie hypoték je očividná, ale naďalej nie je dlhodobým riešením, ale iba oddiaľovaním reálneho riešenia problémov. Všetko vyzeralo fajn, avšak masívne uzatváranie ziskov fondov na komoditnom trhu (ropa aj zlato skorigovali intradenne o viac ako 6%) spustilo pochopiteľný výber ziskov na akciách energetického sektora a sektora základných materiálov, ktoré v podstate vymazali 2/3 ziskov nadobudnutých po 0,75% utorkovom znížení úrokovej sadzby.

Včerajšia štvrtková seansa bola charakterizovaná silnou volatilitou hlavne z dôvodu expirácie futures na akciové indexy, opcií na akciové indexy, opcií na akcie a futures na akcie. K zdarnému záveru tohto náročného týždňa však dopomohlo zvýšenie ratingu brokerov pre gigant General Electric (komponent indexu Dow Jones), zvýšenie ratingu pre financovateľov hypoték Freddie Mac a Fannie Mae, a taktiež odvážne vyjadrenie uznávaného analytika Dicka Bovea, ktorý vyhlásil, že finančná kríza je za nami. Čas ukáže pravdu, ale náš pohľad ostáva naďalej veľmi skeptický a napriek stabilizačným krokom FEDu očakávame v najbližších kvartáloch pokračovanie negatívneho vývoja na akciovom trhu. Obchodníci však zareagovali na tieto správy pozitívne a uzatvorili týždeň slušným ziskom, Dow Jones +2,16%/12361, S&P500+2,18% a technologický Nasdaq Composite +2,18%/2258.

Na záver ešte dovoľte jednu štatistiku vo štvrtok zverejnenú FEDom. Zmeny FEDu s ohľadom na možnosť využívania diskontného okienka, kde môžu 20ti primárni díleri FEDu využívať ako zábezpeku aj momentálne nelikvidné cenné papiere hypotekárneho trhu sa ukázali medzi bankami ako veľmi populárne. Primárni díleri si totiž počas stredy požičali od FEDu 28,8 miliárd dolárov. Komerčné banky si prostredníctvom diskontného okienka FEDu počas stredy požičali 120 miliónov dolárov, v porovnaní s 27 miliónmi počas minulého týždňa. Stabilizačné kroky FEDu sa tak uchytili, ale čerpanie 28,8 miliárd dolárov počas stredy dokumentuje pretrvávajúce problémy bánk s likviditou, ktoré však týmito pôžičkami nebudú vyriešené, ale iba odložené na neskoršie obdobie. Dôvera v cenné papiere hypotekárneho trhu je na dlhý čas v nedohľadne a po návrate týchto cenných papierov do bankových bilancií, sa môžeme ocitnúť opäť na začiatku, pred spomínanými krokmi FEDu. Nekonečné nalievanie likvidity FEDom nie je riešením, to by sme mali mať všetci na pamäti.

Na a celkom na záver mi už len dovoľte popriať Vám všetkým pokojné prežitie Veľkonočných sviatkov.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Maťovčík


Súvisiace články

Aktuálne správy