US akcie v najväčších ziskoch za posledných 5 rokov. Nesvedčí však 0,75% zníženie sadzby FEDom o prehlbovaní problémov US ekonomiky?

Naozaj stačí zverejniť slabé hospodárske výsledky nad očakávania analytikov a znížiť úrokovú sadzbu o 0,75% a predchádzajúca hrozba krízy je odvrátená? Ak by to platilo, ekonomika by bola veľmi jednoduchým systémom. Akciové indexy však po miernejšom váhaní vystrelili po znížení úrokovej sadzby o 0,75% k svojim najvýraznejším jednodenným ziskom za posledných 5 rokov. Dow Jones +3,51%/12392, Nasdaq Composite +4,19%/2268 a S&P500 +4,24%/1330.

Ohliadnime sa na úvod podrobnejšie za znížením úrokovej sadzby o 0,75% na úroveň 2,25%. Prvým momentom je súbežné zníženie diskontnej sadzby o 0,75%, čo v kombinácii s 0,25% znížením diskontnej sadzby počas víkendu predstavuje zníženie diferenciálu medzi hlavnou a diskontnou sadzbou na minimum 0,25%. Tento krok by FED pravdepodobne neurobil, ak by na medzibankovom trhu nepretrvávala vysoká nedôvera medzi inštitúciami a nemal obavy ohľadne schopnosti bánk zabezpečiť dostatočnú likviditu. Čo je však kľúčovejšie, je zmena slovníka FEDu v sprevádzajúcej správe, kde sa opäť objavila zmienka o inflačných tlakoch. Inflácia a nič iné je pravdepodobne dôvodom, prečo už pri včerajšom rozhodovaní Plosser a Fisher hlasovali proti takto razantnej redukcii úrokovej sadzby. Pozrime sa na niektoré časti správy k rozhodnutiu o sadzbách: „posledné informácie indikujú, že vyhliadky hospodárskej aktivity pokračujú v oslabovaní”, „dochádza k spomaľovaniu spotrebiteľských výdavkov a oslabovaniu pracovného trhu”, „finančné trhy ostávajú pod značným tlakom, obmedzenie úverovej dostupnosti a prehlbovanie kontrakcie realitného sektora budú pravdepodobne vplývať na spomaľovanie ekonomického rastu v niekoľkých nasledujúcich kvartáloch”, „inflácia je na vzostupe a niektoré indikátory poukazujú na pokračovanie jej nárastu”, „vývoj inflačných tlakov bude musieť byť pozorne sledovaný”. Už pri letnom pohľade tieto vyjadrenia nevyznievajú optimisticky. Najväčším posunom po niekoľkých znižovaniach sadzieb je návrat inflačného slovníka (dokumentuje to aj postoj členov FEDu Plossera a Fishera), ktorý môže naznačovať obmedzovanie priestoru pre rovnako razantné kroky na najbližších zasadaniach. Dôkazom tohto predpokladu bola aj bezprostredná reakcia futures obchodníkov na úrokovú sadzbu, ktorí znížili pravdepodobnosť 0,5% zníženia úrokovej sadzby na aprílovom zasadaní zo 100% na 88% tesne po včerajšom rozhodnutí o sadzbách. Vážne problémy naďalej pretrvávajú a najdôležitejšie bude sledovať, či toto zníženie sadzieb povedie k zníženiu úrokov na hypotékach. Ak nie, tak sme presne tam kde sme boli pred týmto krokom FEDu.

Najlepším sektorom spomedzi 10tich obsiahnutých v indexe S&P500 bol pochopiteľne finančný s denným ziskom +5,64%, nasledovaný prepravou +3,93% a konglomerátmi +4,67%. Vo finančnom sektore panoval obchodník s cennými papiermi Lehman Brothers (LEH), ktorý si pripísal 46,4% po správach o dosiahnutí lepších hospodárskych výsledkov, podotýkam iba nad očakávania analytikov. Výsledný zisk na akciu Lehman Brothers síce prekonal trhové očakávania 81 centov vs. 72 centov na akciu, avšak napriek tomu predstavuje 30% medziročný pokles príjmov. Počas posledného kvartálu dosiahli u Lehmana straty z prehodnocovania cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh 1,8 miliardy dolárov. Ako pozitívum firma vníma, že tieto straty z prehodnocovania hodnoty cenných papierov na trhové mohli dosiahnuť až 4,7 miliardy a 1,8 mld. USD strát je výsledkom strategických krokov. Čo je však dôležité, firma naďalej drží vo svojich portfóliách cenné papiere hypotekárneho trhu v objeme 31,8 mld. dolárov, z objemu 32,1 mld. v predchádzajúcom kvartáli. 4mld. z nich sú hypotéky sekundárneho trhu a inde nekvalitnejšie deriváty, ktoré sú momentálne absolútne nepredajné. Medziročný 30% pokles príjmov však hovorí za seba. Netreba sa dať zlákať eufóriou. 16% nárast si pripísali aj akcie najväčšieho svetového obchodníka s cennými papiermi Goldman Sachs, ich zisk na akciu za posledný kvartál dosiahol 3,23 USD oproti očakávaniam analytikov na hladine 2,58USD.

Naše špekulácie o neistote transakcie medzi problémovým brokerom Bear Stearns a JPMorgan Chase potvrdilo aj včerajšie obchodovanie, keď akcie Bear Stearns posilnili o 23% na 5,91 USD za akciu. Dôvodom sú správy, že Bear Stearns by mohol napokon odmietnuť veľmi nízku ponuku dva doláre za akciu, s čím očividne počítajú aj obchodníci. 240 miliónová ponuka je naozaj veľmi nízka, ak by však došlo k odstúpeniu JPMorgan od pomoci pre Bear Stearns a nedošlo by zároveň k dohode s iný partnerom, banka môže čeliť aj bankrotu. Tomu sa chcel svojim víkendovým rozhodnutím vyhnúť FED a obávajú sa toho aj všetky finančné inštitúcie. Dá sa predpokladať, že FED by spravil všetko aby predišiel tomuto scenáru.

Z makroekonomických zverejnení včera prekvapil miernou stabilizáciou aj realitný sektor. Začatá výstavba sa za február dostala na ročnej báze na úroveň 1,065 mln. nových domov (konsenzus 995 tisíc), avšak negatívny trend do budúcnosti indikujú stavebné povolenia, ktoré zaznamenali vo februári medzimesačný pokles o -7,8%. A práve stavebné povolenia hovoria o budúcich trendoch novej výstavby. Zhodou okolností včera získal inflačný slovník FEDu pri rozhodovaní o sadzbách podporu aj zo strany nárastu cien na úrovni výrobcov PPI (Producer price index). Cenový index výrobcov vzrástol za február po očistení od vplyvu cien potravín a energií medziročný nárast 2,4%, 0,3% nad trhový konsenzus. Prelievanie vysokých cien energií do ostatných komodít tak postupne začína naberať na sile. Dnešný makroekonomický kalendár je prázdny a pozornosť sa tak bude pravdepodobne upriamovať na hospodársky výsledok jednej z top bánk na Wall Street, Morgan Stanley (MS). Analytici očakávajú zisk na akciu v poslednom kvartáli na hladine 1,03USD, pričom rok predtým dosahoval zisk 2,4 USD na akciu. Výsledný zisk sa však bude v súčasnej napätej situácii porovnávať najmä vzhľadom ku konsenzu. Trh má za sebou včera veľmi silný rast a horší výsledok by mohol spustiť korekciu, na pokračovanie rastu tak bude potrebné prekonanie konsenzu. V prípade lepšieho výsledku a udržiavaniu ropy (ropný sektor paril posledné týždne medzi najsilnejšie) na terajších leveloch, môžeme byť svedkami pokračovania rastov nahor. Strednodobý a dlhodobý trend ostáva naďalej medvedí, zatiaľ nie je dôvod meniť tento pohľad ani z fundamentálneho ani technického hľadiska.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Maťovčík

Súvisiace články

Aktuálne správy