Univerzita investovania 2: Dlhopisy vs Akcie

"Keď kurzy akcií rýchlo stúpajú, kupujú hlupáci, to už bude čoskoro čas akcie predať. Keď kurzy padnú, je nutné kupovať, pretože hlupáci v panike predávajú. S nákupom je nutné počkať na začiatok rastu."
André Konstolany
stock market expert and speculator

Prvý diel, venovaný teoretickej príprave pred tým než vstúpime do kolotoča investovania máme za sebou. Druhý diel sa venuje teoretickému vysvetleniu podielových fondov (PF), rizikám, DCA – s konkrétnymi prípadmi. Na záver si dovolím vyhlásiť mini anketu, ktorú budem priebežne vyhodnocovať. Ráčte vstúpiť…


Podielový fond spravuje správcovská spoločnosť, ktorá investuje peňažné prostriedky vybrané od jednotlivcov – investorov v mene investorov do cenných papierov v súlade s investičným zámerom podielového fondu. Kolektívne investovanie je zhromažďovanie, správa a zhodnocovanie peňažných prostriedkov prostredníctvom ich investovania do cenných papierov. Na tento účel správcovská spoločnosť vytvára podielové fondy zložené z majetku, ktorý tvoria cenné papiere, peňažné prostriedky a iné majetkové hodnoty, ktoré sú v spoločnom vlastníctve investorov.

O garanciách, depozitárovi a o Zákone č. 594/2003 Z. z. o kolektívnom investovaní upravujúcom činnosť správcovských spoločností a podielových fondov sa dočítate na každej stránke príslušnej banky, resp. asset managmentu.

Pri investíciách do PF si treba dať pozor na viaceré skutočnosti. V SR máme k dispozícií viac ako 400 fondov (niektoré nie sú určené verejnosti ale iba privátnej klientele), v niektorých bankách nemajú na predaj určené celé portfólio materskej správcovskej spoločnosti ale veľmi radi Vám odporučia na domácich internetových stránkach úplnú ponuku v prípade, že ste aktívny, máte dostatok voľných peňazí a naďabíte na bankového profesionála (osobne mám veľmi dobré skúsenosti v Dexia banke kde mi manažér pre investičnú podporu veľmi ochotne predstavil okrem 15 podielových fondov, ktoré majú v štandardnej ponuke aj ďalšie fondy predávané napr. v Belgicku, či Luxembursku).


Riziká pri investovaní

Rizík pri investovaní je veľa a každý investor ich viac menej okúsi na vlastnej koži. Pred samotným zainvestovaním by si investor (skúsenejší investor to robí automaticky) mal zvážiť vstupné, výstupné náklady, správcovské poplatky a celkové náklady, YTM, priemerné P/E, aká je čistá hodnota aktív, cena podielu, mesačné – ročné predaje fondu a iné dôležité

Spraví si fundamentálnu či technickú analýzu, pričom ani tá najlepšia analýza nezaručí úspešnosť (existujú aj udalosti, ktoré sa nedajú naplánovať – teroristický útoky, prírodné katastrofy a pod.). Vo všeobecnosti riziká rozčlením do nasledovných bodov:




  • Úverové riziko – nesplatenie záväzkov dlžníkom hodnotia ratingové agentúry, pričom Pri každej investícii je veľmi dôležité poznať finančné zdravie protistrany, ktorej chceme zveriť svoje peniaze napr. dlžník s extrémne silnou schopnosťou plniť finančné záväzky má od agentúry Standard and Poor´s písmenkové hodnotenie AAA.


  • Inflačné riziko – v priemere nám inflácia „zožerie“ ročne 3,2 % z našej investície (prepočty za posledných 20 rokov). Takže pokiaľ naša investícia zarobí 2,5 % reálny výnos je -0,7 %.


  • Menové riziko – pri inves…

    Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy