Payrolls alebo novovytvorené pracovné miesta

Dnes, ako aj každý piatok, kedy sú vyhlasované dáta novovytvorených pracovných miest v USA (Payrolls), očakávame výraznejšie pohyby na trhu. Payrolls zvyknú prinášať prekvapenie a ani dnes nie je trh jednoznačne naladený v smere slabších alebo silnejších čísiel. Samotný odhad je veľmi široký a pohybuje sa v pásme 38k-165k. Predpoklad 80-tich analytikov podľa spoločnosti Bloomberg prináša hodnotu 98k, avšak posledné aukcie obchodníkov futures hovoria o čísle 82k, alebo agentúra ADP prináša hodnotu 57k. Akékoľvek odhady však často bývajú v rozpore s realitou, tak ako to dokazujú aj posledné rozdiely medzi odhadmi obchodníkov futures alebo ADP(40K) a skutočnou januárovou hodnotou 111k.

Pripomeňme, že novembrová hodnota payrolls dosiahla 196k, decembrová (ktorá bude ešte dnes revidovaná) 206k a januárová 111k. To udáva priemernú hodnotu payrolls za posledné 3 mesiace 171k. Dnešné číslo by malo potvrdiť klesajúci trend zamestnanosti v USA a ukázať 3-mesačný priemer na úrovni 138k. Dôležité bude preto sledovať potvrdenie tohto trendu a okrem februárovej očakávanej hodnoty (98k) si dať pozor aj na revíziu za január (111k). Ak bude ich spoločná hodnota vyššia ako 200k, dolár by mal dostať pozitívny impulz.

Payrolls môžu prekvapiť oboma smermi. Obchodníci s medvedím pohľadom očakávajú, že americká ekonomika nevytvorila dostatočné množstvo pracovných miest z dôvodu poklesu stavebnej činnosti a silnejšej zimy za posledné 2 mesiace. Naopak, býci zdôrazňujú napnutý trh práce (béžová kniha), pozitívne výsledky hudsonského indexu zamestnanosti alebo posledný prieskum ISM. V každom prípade by dnešné číslo payrolls mali pomôcť určiť investorom ďalšie smerovanie americkej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy