Vláda: SR uzatvorí s Ukrajinou novú zmluvu o podpore a ochrane investícií

Bratislava 14. februára (TASR) – Vláda dnes súhlasila s návrhom na uzatvorenie Zmluvy medzi SR a Ukrajinou o podpore a vzájomnej ochrane investícií. Má nahradiť pôvodnú medzivládnu dohodu z roku 1994, ktorá sa v súčasnosti uplatňuje v hospodárskych vzťahoch s Ukrajinou.

Navrhovaná zmluva predstavuje právny rámec, ktorý upraví oblasť medzinárodných kapitálovo-investičných tokov medzi Slovenskom a Ukrajinou. V zmluve je významné najmä ustanovenie o doložke najvyšších výhod a o režime národného zaobchádzania. Tento režim zrovnoprávňuje zahraničný kapitál s kapitálom domácim a priznáva zahraničným investorom rovnoprávne postavenie s postavením domácich investorov alebo investorov iných zmluvných štátov. Mimoriadny význam zmluvy spočíva podľa ministerstva i v garancii voľného prevodu kapitálu, zisku, úrokov, dividend, platieb, náhrad pri vyvlastnení alebo pri spôsobených stratách.

Dôvodom prípravy novej zmluvy je podľa predkladateľa, Ministerstva financií (MF) SR, zosúladenie platných bilaterálnych investičných dohôd s právnou legislatívou Európskej únie (EÚ), týkajúcou sa spoločnej obchodnej politiky. Slovenská strana ešte v októbri 2003 navrhla ukrajinskej strane renegociovať predmetnú dohodu z dôvodu vstupu SR do EÚ 1. mája 2004. Výsledkom tejto iniciatívy je aktuálny návrh novej bilaterálnej Zmluvy medzi SR a Ukrajinou o podpore a ochrane investícií z dielne MF. Dňom nadobudnutia platnosti novej zmluvy sa pritom ukončí platnosť pôvodnej medzivládnej investičnej dohody z 22. júna 1994.

Súvisiace články

Aktuálne správy