Zosilňovanie eura predstavuje riziko pre rast

BERLÍN – Náhly šprint eura k takmer historicky nevídanej úrovni oproti doláru by mohol zvestovať väčšie zisky oproti americkej mene. Uškodilo by to európskemu rastu a vývozom, zvlášť, ak sa nahromadia príznaky ekonomického spomalenia v USA. Do akej miery Európania pocítia bolesť, bude závisieť od toho, ako zareaguje Európska centrálna banka (ECB).

K nárastu eura na 1,3097 dolára došlo v piatok za nízkych obchodných objemov po americkom Dni vďakyvzdania. Dokonca aj keby nárast eura v nadchádzajúcich dňoch ustal, rozchádzajúce sa cesty americkej a európskej ekonomiky by podľa mnohých prognostikov v budúcich mesiacoch mohli vyhnať euro na rekordné úrovne. „Mohol by to byť začiatok čohosi veľkého,“ povedal Ken Watrett, hlavný ekonóm eurozóny v BNP Paribas v Londýne. Absolútny historický vrchol eura je 1,36 dolára a bol dosiahnutý v decembri 2004.

Výmenné kurzy formuje názor trhu na to, či centrálne banky zvýšia úrokové miery, reagujúce na silný rast a infláciu, alebo či ich znížia, aby zmäkčili ekonomické spomalenie. Zvyšovanie úrokových mier priťahuje k mene viac investorov.

Eurozóna nechytila nádchu od Spojených štátov

Nedávne údaje o hospodárstve v USA ukázali slabinu vo veľkovýrobe a maloobchodných trž­bách. Aj pokles v bývaní, a to vyšší oproti očakávaniam zo začiatku tohto mesiaca. Posilňuje to obavy, že spomalenie sektora bývania zabrzdí spotrebu a celkový rast. Účastníci finančného trhu očakávajú, že Federálny rezervný systém USA začiatkom budúceho roka zníži úrokové miery.

Naproti tomu hospodárske údaje v Európe boli silné. „Čoraz viac to vyzerá, že Európa nechytila nádchu z kýchania USA,“ povedal Neville Hill, ekonóm Credit Suisse v Londýn…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy