Okolo možného odchodu šéfa Deutsche Telekomu z funkcie je stále veľa nejasností

Frankfurt nad Mohanom 12. novembra (TASR) – Člen dozornej rady spoločnosti Deutsche Telekom odmietol správy, že šéf Telekomu Kai-Uwe Ricke bude čoskoro odvolaný z funkcie.

Obsahovo nedávajú tieto správy žiadny zmysel, citoval nemecký spravodajský magazín Focus vo svojom online vydaní nemenovaného člena dozornej rady. Nemecké denníky Süddeutsche Zeitung a Bild informovali, že Ricke je pred odvolaním. Ako o nástupcovi sa hovorí o šéfovi dcérskej spoločnosti T-Mobile Rene Obermannovi. Süddeutsche Zeitung s odvolaním sa na informované zdroje uviedli, že dozorná rada sa zíde 19. novembra na mimoriadnom zasadnutí, aby rokovala o budúcnosti šéfa koncernu.

Focus k tomu citoval 2 členov dozornej rady (DR): "Dozorná rada bude najbližšie zasadať 5. decembra." Zvláštne zasadnutie sa zvoláva v prípade núdze.

Na konci októbra označil šéf DR Telekomu Klaus Zumwinkel správy v médiách o iba 3-ročnom predĺžení funkčného obdobia Rickeho za "nezmysel". Už v septembri oznámil nemecký Manager Magazin, že veľký akcionár Telekomu Blackstone trvá na vystriedaní Rickeho. Americký finančný investor nedôveruje manažmentu, že dostane kurz akcií spoločnosti obeť smerom nahor.

Blackstone získal na jar 4,5 % akcií Telekomu od štátnej podpornej banky KfW za 2,7 miliardy EUR, v prepočte 97,4 miliardy SKK.

Telekom v auguste priznal, že precenil vyhliadky na rast na domácom trhu, a preto znížil prognózy na roky 2006 a 2007. Odvtedy neutíchajú špekulácie o odchode Rickeho z čela telekomunikačného koncernu. Až vo štvrtok konkretizoval Ricke svoju stratégiu do roku 2010, pomocou ktorej chce z Telekomu dovtedy urobiť najvýnosnejšiu spoločnosť v branži. Ricke chce v tomto časovom horizonte znížiť náklady o 5 miliárd EUR. Okrem toho 45 000 servisných pracovníkov z divízie pevnej siete T-Com bude začlenených do vlastných spoločností a budú musieť prijať zníženie príjmov. Odborová organizácia Ver.di avizovala odpor.

Informovala o tom agentúra Reuters na internetovej stránke www.reuters.de.

Súvisiace články

Aktuálne správy