Poľský parlament schválil zlúčenie finančných regulačných úradov

Varšava 21. júla (TASR) – Poľský parlament dnes schválil kontroverzný zákon, ktorý povedie k zlúčeniu troch finančných regulačných úradov. A to aj napriek tvrdej kritike tohto zákona zo strany Poľskej národnej banky (PNB), Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu.

Vláda chce spojiť Komisiu pre dohľad nad cennými papiermi a burzou (KPWiG) s regulačným úradom pre dohľad nad poisťovňami a dôchodkovými fondmi KNUiFE od začiatku roka 2007. Bankový dozorný orgán KNB sa má k novej inštitúcii pripojiť v roku 2008. Vláda obhajuje tento krok úsporami a zlepšením dohľadu na trhu.

Podľa analytikov však nový regulačný úrad s názvom Komisia pre finančný dozor (Komisja Nadzoru Finansowego – KNF) obmedzí úlohu PNB pri bankovom dozore. "Je to absolútna degradácia centrálnej banky. Existuje riziko, že nový regulačný úrad sa stane obeťou politického ovplyvňovania," uviedla poslankyňa najväčšej opozičnej strany Občianska platforma (PO) a bývalá guvernérka PNB Hanna Gronkiewicz-Waltzová. "Táto inštitúcia nebude nezávislá. Je to krok späť pri bankovom dozore," dodala.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy