Na vyššie úroky reagovali hypotéky zdražením

Úroky v bankách idú hore. Dva týždne po tom, čo centrálna banka zvýšila základnú úrokovú sadzbu na štyri percentá, upravilo sadzby niekoľko bánk. Tak na termínovaných vkladoch, ako aj na úveroch. V reakcii na Národnú banku Slovenska už zvýšili sadzby na hypotekárnych úveroch Slovenská sporiteľňa a Istrobanka. Budúci týždeň môžu s drahšími úvermi počítať tí, ktorí si chceli vziať úver v Tatra banke a vo VÚB banke.

Úroky v bankách idú hore. Dva týždne po tom, čo centrálna banka zvýšila základnú úrokovú sadzbu na štyri percentá, upravilo sadzby niekoľko bánk. Tak na termínovaných vkladoch, ako aj na úveroch. V reakcii na Národnú banku Slovenska už zvýšili sadzby na hypotekárnych úveroch Slovenská sporiteľňa a Istrobanka. Na budúci týždeň môžu s drahšími úvermi počítať tí, ktorí si chceli vziať úver v Tatra banke a vo VÚB banke. Termínované vklady zvýhodnilo za posledné dva týždne šesť bánk. Podľa riaditeľa spoločnosti Symsite research Vladimíra Dohnala však zvýšenie sadzieb neznamená, že sú vklady výhodnejšie. „Nominálne úročenie je síce vyššie, ale reálne zostáva rovnaké. Pretože je to len reakcia na vyššiu infláciu,“ upozorňuje.

Hypotéky ešte pôjdu hore

So zvyšovaním úrokov na hypotekárnych úveroch počíta ešte niekoľko bánk. Podľa Dohnala práve úvery na bývanie reagujú na zvyšovanie kľúčových úrokových sadzieb najcitlivejšie a najrýchlejšie. Napriek tomu Anna Kreuzingerová, riaditeľka útvaru zákazníckych hodnôt a produktov ČSOB, tvrdí, že silná konkurencia na slovenskom bankovom trhu im nedovoľuje premietnuť zvýšenie sadzieb v plnej miere. „Samotné úrokové sadzby pri úveroch totiž viac ako od pohybu sadzieb NBS závisia od vývoja medzibankových sadzieb, ktoré od začiatku roku stúpli výraznejšie ako referenčná sadzba …

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy