Investori spoločnosti Refco podali v USA žalobu proti rakúskej banke Bawag

New York 8. mája (TASR) – Investori skrachovanej americkej brokerskej spoločnosti Refco podali v piatok v USA žalobu proti rakúskej banke Bawag/P.S.K.

V žalobe, ktorá má 300 strán, vyčítajú rakúskej banke, že vedela o falošných úverových obchodoch s Refcom a aktívne sa na nich podieľala. Tieto obchody napokon viedli ku krachu spoločnosti Refco.

Podľa žaloby, podanej na súde v Manhattane, Refco od februára 2000 prevádzal 5 rokov každý raz na konci svojho obchodného roka stovky miliónov na Bawag. Banka potom mala požičať peniaze Refco Group Holdings Inc. Bawag vedela, že tieto "úvery" sú absolútne falošné obchody.

Podobné výčitky voči Bawagu už vzniesli veritelia Refca. Argumentovali, že banka je vinná z napomáhania podvodu, čo viedlo ku krachu Refca. Bawag v tomto prípade dosiahla vyrovnanie. Veritelia hrozili žalobou vo výške 1,3 miliardy USD, v prepočte 38,5 miliardy SKK. Teraz bude Bawag platiť podstatne menej.

Štvrtá najväčšia rakúska banka sa orientuje predovšetkým na privátnych klientov a je v 100-% vlastníctve Rakúskeho odborového zväzu (ÖGB).

Informovala o tom agentúra Reuters na svojej internetovej stránke www.reuters.de

Súvisiace články

Aktuálne správy