Úrok na hypotekárny úver sa oplatí zafixovať, no nie nadlho

Ľudia, ktorí si chcú zobrať hypotekárny úver, sa môžu rozhodnúť, či chcú fixovanú, alebo variabilnú úrokovú sadzbu.Fixácia úroku napríklad na päť rokov znamená, že banka nemôže klientovi počas nich zmeniť úrok.

Ľudia, ktorí si chcú zobrať hypotekárny úver, sa môžu rozhodnúť, či chcú fixovanú, alebo variabilnú úrokovú sadzbu.


Fixácia úroku napríklad na päť rokov znamená, že banka nemôže klientovi počas nich zmeniť úrok. Opakom fixovaného úroku je variabilná úroková sadzba, pri ktorej banka môže kedykoľvek zmeniť úrok a prerátať výšku mesačných splátok. Väčšinou platí, že čím je fixácia dlhšia, tým vyšší je úrok.


Keďže úroky z hypoték budú pravdepodobne tento rok ešte rásť, analytici odporúčajú záujemcom o úver úroky si zafixovať. Analytik Poštovej banky Miroslav Šmál odporúča, aby si záujemcovia o úver zvolili kratšiu fixáciu, keďže „pri dlhej lehote fixácie nastáva značný nárast sadzby a tým aj splátok hypotekárneho úver, čím klient úver preplatí o vyššiu sumu“.


Kratšia fixácia je výhodná aj preto, že medzi bankami je veľká konkurencia. Tá tlačí úroky aj pri hypotekárnych úrokoch nadol. Klient, ktorý si zafixuje úrok na kratší čas, sa tak ochráni pred možným tohtoročným zvyšovaním úrokov, no zároveň môže pri prehodnotení úroku po uplynutí fixácie profitovať z konkurenčného boja bánk.


Ľudia, ktorí si zvolia dlhší čas fixácie, musia počítať s tým, že mesačne budú platiť o niekoľko stoviek vyššie splátky, ako keby si zvolili variabilnú úrokovú sadzbu alebo s krátkou fixáciou.


Napríklad Tatra banka ponúka úvery s fixáci…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy