Slováci sa čoraz viac zadlžujú

Prečerpané účty, viac spotrebných úverov, kreditných kariet a pôžičiek splátkových spoločností. Takto si snaží veľa ľudí v období Vianoc zvýšiť svoju hotovosť v peňaženke. Oproti minulosti sú Slováci stále viac ochotní vziať si úver aj na menšie čiastky, pričom ich nezaujíma ani tak cena ako jednoduchosť a dostupnosť úveru.

Prečerpané účty, viac spotrebných úverov, kreditných kariet a pôžičiek splátkových spoločností. Takto si snaží veľa ľudí v období Vianoc zvýšiť svoju hotovosť v peňaženke. Oproti minulosti sú Slováci čoraz viac ochotní vziať si úver aj na menšie čiastky, pričom ich nezaujíma ani tak cena, ako jednoduchosť a dostupnosť úveru. Niektoré banky a splátkové spoločnosti zaznamenávajú v predvianočnom období dvoj- až trojnásobný nárast žiadostí o spotrebné úvery. „Oproti európskemu priemeru je však objem úverov aj jeho podiel na príjmoch obyvateľstva stále nízky,“ upozorňuje analytik Poštovej banky Miroslav Šmál. Prečerpanie bežných účtov sa prejavuje na konci roka len čiastočne. „V predvianočnom období býva objem peňazí na účtoch klientov vyšší ako počas roka, najmä kvôli vianočným platom a odmenám,“ vysvetľuje hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Miriam Fuňová.

Koľko si požičať

Priemerne si klienti požičiavajú na nákup spotrebného tovaru okolo 50-tisíc korún. „Je to vrchná hranica pre bezúčelové spotrebné úvery. Pri vhodne zvolenej splatnosti si túto sumu môže dovoliť prakticky každý klient s pravidelným príjmom,“ hovorí Marta Krejcarová z ČSOB. V splátkových spoločnostiach si klienti požičiavajú oveľa nižšie sumy, priemerne len čosi vyše desaťtisíc korún. Na vianočné nákupy si požičiavajú najmä mladší klienti. „Starším ľuďom alebo dôchodcom banky už…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy