„Život na dlh“ je v súčasnosti najvýhodnejší

V našej ekonomickej praxi sa termín splátkový predaj už dávno udomácnil a má svoje stabilné miesto aj v bežnom vnímaní reality. Dnes už to, čo si človek nemôže kúpiť v hotovosti, spláca po častiach a počas dlhšieho časového obdobia. Nezaťaží to ani peňaženku a môže lepšie aj spokojnejšie spávať. Spoločnosti svojim klientom garantujú výrobky kvalitné a za rozumné ceny. Na trhu je väčšie množstvo takýchto firiem s rôznymi výhodami. Patria medzi ne Celetem Slovensko, GE Capital Multiservis, Home Credit Slovakia, Quatro, Tatracredit, Multileasing a iné.


Všetky spomínané spoločnosti sú združené v Asociácii organizácií splátkového predaja Slovenskej republiky (AOSP), ktorej predsedom je Stanislav Hroš.


Aby sme získali prehľad o splátkovom predaji a jeho výhodách položili sme mu niekoľko otázok.


* Ako by sa dal charakterizovať splátkový predaj?


Splátkový predaj je forma služby, ktorú poskytujú špecializované spoločnosti zákazníkom, a ktorá umožňuje získať vybraný tovar bez potreby celej finančnej hotovosti na jeho nákup.


Tento spôsob obstarania umožňuje zákazníkom tovar okamžite používať a jeho hodnotu postupne splácať podľa vlastných možností a počas ním zvoleného obdobia.


* Nákup prostredníctvom splátkového predaja je natoľko používaný, že sa nad jeho históriou už nikto nezamýšľa. Kde sú jeho korene a čo bolo podnetom na jeho vznik a existenciu na trhu?


Získavanie tovaru na splátky má dlhú históriu a jeho vznik podnietila potreba ľudí zabezpečiť svoje požiadavky na tovar, ktorého hodnota presahovala ich momentálne príjmy či už mesačné alebo dlhodobejšie.


Korene splátkového predaja možno hľadať vo výrobnej sfére, kde bolo nutné zabezpečiť výrobné prostriedky na ďalší rast produkcie výrobcu, na čo boli nutné finančné prostriedky presahujúci momentálny prevádzkový kapitál.


Z týchto dôvodov majitelia žiadali od bánk úverové zdroje na pokrytie svojich požiadaviek. Spomínaný trend sa postupne preniesol aj na pokrytie potri…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy