Nekonečný príbeh KIA: Skončí sa v Poľsku?

BRATISLAVA – Na nekonečný príbeh sa zmenila kauza okolo výstavby automobilky KIA pri Žiline. Megainvestícia, ktorú minister Rusko ohlasoval ako narodenie svojho dieťaťa, je teraz jeho nočnou morou. Stalo sa tak vtedy, keď do hry vstúpil jeho dávny rival Marián Kočner.

Kočner včera otvorene priznal, že ministra nemá rád. A to nielen pre spory z minulosti, ale aj preto, že Rusko projekt KIA manažérsky nezvládol. Podľa neho nehovoril pravdu ani o výbere lokality, s ktorým sa vraj musela vláda ponáhľať. Kočner upozornil, že agentúra Sario vybrala už dávno predtým 20 lokalít vhodných na podobné investície. „Miesto pri Žiline neodporúčala ani spoločnosť Deloitte & Touche, ktorá poukázala najmä na veľký počet vlastníkov pozemkov,“ zdôraznil Kočner. V súvislosti s možným vyvlastňovaním tvrdí, že to nie je možné.

Minister má však opačný názor. Vyvlastňovanie naďalej považuje za jedno z riešení. Medzi ďalšie, ktoré plánuje predostrieť vláde, patrí aj hľadanie novej lokality, či čakanie na právoplatné územné rozhodnutie. „Ale môžeme tiež poďakovať spoločnosti KIA za dôveru a poslať ich do Poľska,“ povedal Rusko. Ak by však KIA skutočne prehodnotila svoje plány a neinvestovala na Slovensku, musela by podľa ekonomického analytika Martina Barta zverejniť aj dôvody. „A tie by pravdepodobne nepomohli dobrému obrazu SR v zahraničí. Takisto by asi nepodnietili ďalších, aby investovali u nás,“ zhodnotil.

Súvisiace články

Aktuálne správy