EÚ musí zmeniť pravidlá štátnej pomoci, reaguje von der Leyenová na americký zákon na zníženie inflácie

, TASR Foto: SITA/AP

Európska únia (EÚ) v reakcii na zmeny konkurenčného prostredia spôsobeného americkým zákonom na zníženie inflácie prispôsobí pravidlá štátnej pomoci, uviedla v nedeľu šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

Európska únia (EÚ) v reakcii na zmeny konkurenčného prostredia spôsobeného americkým zákonom na zníženie inflácie prispôsobí pravidlá štátnej pomoci, uviedla v nedeľu šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

EÚ upraví pravidlá štátnej pomoci, aby zabránila odlevu investícií, ktorý by mohol spustiť zákon za zníženie inflácie (Inflation Reduction Act) v hodnote 430 miliárd USD (408 miliárd eur), ktorý zákonodarcovia v USA schválili v auguste. Viacerí predstavitelia EÚ varovali, že tento zákon porušuje pravidlá medzinárodného obchodu.

Férové podmienky v konkurenčnom boji

"Konkurencia je dobrá, ale táto konkurencia musí rešpektovať férové podmienky," povedala Leyenová. Dodala, že americký zákon za zníženie inflácie núti EÚ, aby prehodnotila rámce štátnej pomoci a prispôsobila ich novému globálnemu prostrediu.

EÚ sa obáva, že štedré daňové úľavy pre firmy v USA, ktoré sú súčasťou spomínaného zákona, môžu znevýhodniť európske spoločnosti, od automobiliek po firmy pôsobiace v oblasti zelených technológií.

Zákon a jeho vplyv na hospodársku súťaž bude jednou z tém stretnutia transatlantickej Rady pre obchod a technológie (Trade and Technology Council, TTC), ktoré sa bude konať v pondelok (5. 12.). Zasadnutia TTC sa zúčastnia americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ministerka obchodu Gina Raimondová, americká obchodná zástupkyňa Katherine Taiová rovnako ako podpredsedovia EK Margrethe Vestagerová a Valdis Dombrovskis.

Súvisiace články

Aktuálne správy