Dopady brexitu: Paríž zbavil Londýn pozície najväčšieho akciového trhu v Európe

, ČTK Foto: SITA/AP

Ide o ďalšiu symbolickú známku toho, že Británia po brexite ustupuje do pozadia v prospech konkurencie z kontinentálnej Európy, informovala agentúra Bloomberg.

Londýn prišiel o pozíciu najväčšieho akciového trhu v Európe z hľadiska trhovej hodnoty obchodovaných akcií. Predstihol ho Paríž, ktorý ťaží okrem iného z optimizmu ohľadom vyhliadok francúzskych výrobcov luxusného tovaru. Hodnota francúzskeho akciového trhu teraz dosahuje 2,823 bilióna dolárov, zatiaľ čo hodnota britského trhu činí 2,821 bilióna dolárov. V roku 2016, kedy sa Briti v referende vyslovili za odchod svojej krajiny z Európskej únie, mali akcie v Británii celkovo o 1,5 bilióna dolárov vyššiu hodnotu ako akcie vo Francúzsku.

"Britskú ekonomiku ako celok trvalo poškodil brexit," uviedol bývalý činiteľ britskej centrálnej banky Michael Saunders. "Keby brexit tak výrazne neznížil potenciál ekonomiky, nebolo by potrebné zvyšovanie daní a znižovanie nákladov," dodal.

Britský akciový trh je už dlhší čas v nemilosti investorov kvôli slabému výkonu britskej ekonomiky. Tento rok jeho problémy prehĺbila energetická kríza, vysoká inflácia a hospodársky chaos, ktorý vyvolali plány bývalej premiérky Liz Trussovej na zníženie daní.

Mnoho veľkých britských spoločností je síce vďaka svojej globálnej pôsobnosti voči problémom v Británii do značnej miery imúnne, menšie firmy a podniky orientované na spotrebiteľov však utrpeli značnú ujmu. Na hodnotu akciového trhu meranú v dolároch mal navyše negatívny vplyv výrazný pokles kurzu britskej libry. Tá sa tento rok voči doláru prepadla asi o 13 percent, zatiaľ čo euro k doláru kleslo len zhruba o deväť percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy