Eurozóna vykázala v auguste rekordný deficit bežného účtu platobnej bilancie

Bežný účet platobnej bilancie eurozóny pokračoval v auguste v deficite, ktorý presiahol 26,3 miliardy eur. To znamená najvyšší schodok bežného účtu menového bloku v jeho histórii. Ukázali to tento týždeň zverejnené údaje Európskej centrálnej banky (ECB), na ktoré sa odvolal portál RTTNews.
ECB uviedla, že eurozóna zaznamenala v auguste deficit bežného účtu platobnej bilancie na úrovni 26,323 miliardy eur, zatiaľ čo v júli dosiahol schodok 19,96 miliardy eur. Na porovnanie, v auguste minulého roka zaznamenala eurozóna prebytok bežného účtu, a to na úrovni 17,089 miliardy eur.
Pod zvýšenie deficitu na rekordnú úroveň sa podpísalo zvýšenie schodku v obchode s tovarom a zároveň výrazný pokles prebytku v bilancii služieb. Ako uviedla ECB, obchod s tovarom zaznamenal deficit zhruba 21 miliárd eur, zatiaľ čo v júli predstavoval 19 miliárd eur. Navyše, prebytok v bilancii služieb klesol z 11 miliárd na približne 7 miliárd eur.
Prebytok na účte primárnych príjmov sa v auguste mierne zvýšil. Dosiahol zhruba 3 miliardy eur oproti júlovej úrovni 2 miliardy eur. Opačne, deficit na účte sekundárnych príjmov vzrástol z júlových zhruba 14 miliárd na približne 15 miliárd eur.
Za 12 mesiacov do konca augusta dosiahol bežný účet platobnej bilancie eurozóny schodok na úrovni 19 miliárd eur, čo predstavuje 0,1 % hrubého domáceho produktu (HDP). Pred rokom zaznamenala eurozóna v rámci tohto ukazovateľa prebytok na úrovni 338 miliárd eur alebo 2,8 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy