ECB musí v dohľadnej budúcnosti zredukovať objem dlhopisov

Európska centrálna banka (ECB) bude musieť v dohľadnej budúcnosti zredukovať objem dlhopisov vo svojom portfóliu a na svojom najbližšom zasadnutí musí vyslať jasný signál, že infláciu dostane pod kontrolu. Povedal to tento týždeň prezident nemeckej centrálnej banky Joachim Nagel. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
„Je nevyhnutné, aby sme našu menovú politiku realizovali dôsledne. V dohľadnej budúcnosti bude musieť Eurosystém aj zredukovať objem dlhopisov,“ povedal Nagel koncom týždňa v rozhovore pre denník Süddeutsche Zeitung.
Nagel dodal, že ekonomika Nemecka pravdepodobne už za 3. kvartál zaznamená mierny pokles. Ten by sa mohol zintenzívniť vo 4. štvrťroku a pokračovať aj na začiatku roka 2023. „Momentálne však nepredpokladám, že pôjde o výrazný pokles. Aj trh práce je stále na tom veľmi dobre,“ povedal šéf Bundesbank.
V súvislosti s infláciou v Nemecku Nagel uviedol, že na budúci rok dosiahne približne 6 % a viac. Miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike by tak mala prekonať infláciu v eurozóne, ktorá sa očakáva nad 5,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy