Kráľovská rodina nie je len symbolom. Hodnota jej kapitálu v Británii nemá konkurenciu

, openiazoch Foto: TASR/AP

Svet obletela smutná správa o úmrtí populárnej britskej kráľovnej Alžbety II. Na čele monarchie stála neuveriteľných sedem dekád a tak podstatnou mierou prispela aj k tomu, že kapitálová hodnota britskej koruny podľa prepočtov spoločnosti Brand Finance dosahuje desiatky miliárd libier. Je tak skutočne najväčším pokladom Veľkej Británie.

Analytici Brand Finance sa na finančnú hodnotu britskej monarchie bližšie pozreli pri príležitosti platinového výročia svadby kráľovnej Alžbety II. a princa Filipa v roku 2017. Vypočítali, že celková hodnota kapitálu kráľovstva vtedy predstavovala až 67,5 miliardy britských libier. Jeho hodnota sa pritom v predchádzajúcich rokoch konštantne zvyšovala.

Miliardové prínosy pre britskú ekonomiku

Podstatnú časť kapitálu monarchie pritom podľa analytikov tvorí ten nehmotný, teda hodnota očakávaných prínosov monarchie pre ostrovnú ekonomiku v nasledujúcich rokoch. Tú vypočítali na úrovni úctyhodných 42 miliárd libier. 

Zvyšok, teda 25,5 miliardy libier, tvorí hmotný majetok kráľovskej rodiny. Ide o Crown Estate, teda súbor pozemkov a majetkov v Spojenom kráľovstve spadajúcich pod vlastníctvo panovníka, vojvodstvá Lancaster a Cornwall a kráľovskú zbierku vrátane korunovačných klenotov.

Stroj na peniaze

Britská monarchia však neznamená len hromadu majetku vo vlastníctve panovníka. Je totiž aj veľmi dôležitým faktorom pri podpore domácej ekonomiky. Len v samotnom roku 2017 vygenerovala príspevok k britskému hospodárstvu v sume takmer 1,8 miliardy libier. 

V tomto príspevku je zahrnutý tak prebytok spomínaného Crown Estate, ako aj nepriamy pozitívny ekonomický vplyv kráľovskej rodiny na rôzne odvetvia. Jedným z kľúčových je predovšetkým turizmus, ktorý vďaka monarchii dokázal vygenerovať dodatočných 550 miliónov libier.

Britov stojí monarchia necelých 5 libier ročne

A to všetko kráľovská rodina dokáže pre britskú ekonomiku vygenerovať pri relatívne nízkych nákladoch. V prepočte na obyvateľa spojeného kráľovstva to v roku 2017 predstavovalo iba 4,50 libry ročne, teda niečo vyše 1 penny za deň. Celkové náklady totiž dosiahli za rok 292 miliónov libier. 

Išlo predovšetkým o takzvaný Sovereign Grant, teda platbu, ktorú panovníkovi každoročne vypláca vláda na financovanie oficiálnych povinností. Kráľovská rodina takisto inkasuje príjmy z vojvodstiev Lancaster a Cornwall a uhrádzané sú jej napríklad aj výdavky na bezpečnosť. Podstatná časť týchto zdrojov je pritom spotrebovaná na udržiavanie nehnuteľností, platmi zamestnancov či cestovnými výdavkami. Teda v podstate kopírujú výdavky akejkoľvek hlavy štátu.
 

Viac o téme: kráľovská rodina , majetok , Veľká Británia

Súvisiace články

Aktuálne správy