Aj na základe požiadaviek JDS rezort práce pripravuje ďalšiu pomoc

Aj na základe požiadaviek Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS) pripravuje rezort práce možnosti ďalšej inflačnej pomoci pre seniorov, ktorej návrh predstavia koncom leta. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR takto reagovalo na výzvu JDS na zvýšenie dôchodkov a vyplatenie 14. dôchodku do Vianoc.
Zvýšenie dôchodkov majú pocítiť poberatelia v januári budúceho roku, avizuje rezort. Poberateľ nebude musieť o zvýšenie dôchodku požiadať. Proces úpravy dôchodkov má prebehnúť automaticky. Sociálna poisťovňa má zaslať každému písomné rozhodnutie o jeho navýšení.
Predstavitelia MPSVR, ako aj samotný minister sa so zástupcami dôchodcov pravidelne stretávajú, zdôraznil v reakcii rezort. Ich návrhy prijímajú a diskutujú o nich. Ministerstvo si uvedomuje negatívny vplyv zvyšovania cien tovarov a služieb s tým, že podľa nich práve preto súhlasili s posunom výplaty 13. dôchodku z novembra na júl.
Rezort práce doplnil, že dôchodkové dávky sa budú v budúcom roku zvyšovať štandardne, na základe rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov. Porovnávať sa bude prvý polrok tohto roku s prvým polrokom minulého roku.
Údaj o raste spotrebiteľských cien každoročne zverejňuje Štatistický úrad SR v júli. Pre budúci rok je táto hodnota 11,8 %, avizuje MPSVR.

Súvisiace články

Aktuálne správy